Az Erzsébet-program létrehozásáért a magyar kormány nyerte el az Európai Nagycsaládosok Szövetségének egyik díját, melyet Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-és ifjúságügyért felelős államtitkára vett át szombaton az Európai Nagycsaládosok Szövetségének konferenciáján a portugáliai Cascais városában.

Öt kategóriában díjaztak olyan személyeket, illetve szervezeteket, akik kiemelkedő munkájukkal segítették a nagycsaládokat. Magyarország eddig az egyetlen ország, melynek kormányát a szervezet elismerte a családok érdekében végzett munkájáért. Az Erzsébet-program nem csupán egy olyan kezdeményezés, mely segít többek között a rászoruló családok üdültetésében, hanem szimbóluma Magyarország megújulásának, amely a szolidaritásról és az ebben betöltött kormányzati felelősségvállalásról szól – mondta Novák Katalin a díjátadó ünnepségen.

Mint fogalmazott: büszkék vagyunk arra, hogy a harmadik éve zajló Erzsébet-program az idén köszöntötte a 400 ezredik résztvevőjét. Ez azt jelenti, hogy hátrányos helyzetű gyermekek hetente már 1000 Ft-ért tölthetnek el egy-egy tartalmas hetet olyan helyeken és körülmények között, amit a család önerőből nem tudna biztosítani számukra. Az Európai Nagycsaládosok Szervezetének díja is visszaigazolja a magyar kormány meggyőződését, mely szerint az Erzsébet program egy olyan kezdeményezés, melynek létjogosultsága vitathatatlan.

Kép letöltéseFotó: Emmi

A család a kormány számára alapvető érték, jól működő, gyermekeket vállaló családok nélkül nem lehet sikeres országot építeni. Ezt segíti a családi alapú, a gyermekvállalást ösztönző adórendszer bevezetése és az Erzsébet-program létrehozása is – tette hozzá az államtitkár.

Kép letöltéseFotó:EmmiA díjátadó előtt Novák Katalin kétoldalú tárgyalás keretében találkozott Portugália szolidaritási, munkaügyi és szociális ügyekért felelős miniszterével. Pedro Mota Soares a megbeszélésen kiemelte, hogy a két ország hasonló demográfiai problémákkal küzd és elismerően szólt a magyar kormány családtámogatási rendszeréről.

Az Európai Nagycsaládosok Szövetsége 2004-ben alakult, jelenleg 21 tagszervezettel rendelkezik. Több mint 50 millió európai polgárt, mintegy 9 millió nagycsaládot képvisel. Legfőbb célja, hogy a több gyermekes családok szociális és gazdasági érdekeit képviselje, és támogassa a családbarát szemlélet elterjedését.

(Emberi Erőforrások Minisztériuma)