A kormány valamennyi intézkedését az vezérli, hogy anyagilag is megerősítse a családokat, ez motiválta a rezsicsökkentést, a családiadókedvezmény-rendszer bevezetését, valamint az iskolakezdés megkönnyítését - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szombaton az első nagycsaládos fesztiválon.

Novák Katalin, a Nagycsaládosok Országos Szövetsége (NOE) szervezésében, a budapesti Vasúttörténeti parkban rendezett kétnapos találkozó első napján kérdésre válaszolva arról is beszélt, a 2015-ös költségvetés tervezésekor megvizsgálnák, miként lehetne tovább bővíteni a családiadókedvezmény-rendszert a kétgyermekes családok számára.

Az államtitkár azt mondta, bízik abban, minden család meg fogja érezni, hogy az új kormány megalakulása után létrejött önálló államtitkárság kifejezetten a családokért és a fiatalok érdekeiért dolgozik.

Kép letöltéseFotó: Mészáros József

Novák Katalin, aki három gyerekével érkezett a fesztiválra - utalva az esemény mottójára - úgy fogalmazott, családban élni jó, de a gyerekvállalás terhekkel is jár, amit szeretnének megkönnyíteni számukra. Utalt korábbi bejelentésére, amely szerint a kormány - évről évre fokozatosan ingyenessé kívánja tenni az általános iskolásoknak a tankönyveket.

Ez idén azt jelenti, hogy az 1. és 2. osztályosok szüleinek már nem kell fizetniük a tankönyvekért, és ugyancsak ingyen kapták meg a tankönyveket a nagycsaládosok és a rászoruló gyerekek.

A zuglói Vasúttörténeti parkban szombaton megnyitott kétnapos nagycsaládos fesztiválra - kézműves játszóházakkal, zenés, táncos, színházi, irodalmi programokkal - hat-nyolcezer látogatót várnak. A rendezvényen több agrár szakképző iskola is standot állított, és nagycsaládos gazdák is bemutatkoznak termékeikkel.

A NOE közölte: szombaton mintegy háromezer nagycsaládos érkezik különvonattal az ország különböző részeiről a nyitott fesztiválra.

(MTI)