Május utolsó vasárnapján a gyermekeket ünnepeljük. A gyermekek a jövőt jelentik, az ő biztonságuk, jólétük, jól-létük biztosítása mindennél fontosabb.

A kormány évről-évre egyre többet fordít családtámogatási ellátásokra, ösztönzi és megbecsüli a gyermekvállalást,  emellett számos eszközzel támogatja a gyermek- és családbarát szemlélet elterjedését. Közös feladatunk, hogy minden lehetőséget megadjunk a gyermekek számára, megvédjük őket, és segítsük abban, hogy kiegyensúlyozott felnőttekké válhassanak.

A gyermekek és családjaik érdekében a magyar kormány számos intézkedést hozott. 2018-ban már 35 ezer forintot, 2019-től pedig 40 ezer forintot spórolnak havonta adójukból a két gyermeket nevelő családok, míg a három- vagy többgyermekesek számára továbbra is biztosított a gyermekenkénti 33 ezer forintos kedvezmény. A gyermekápolási táppénzt már mindkét szülő igényelheti, így a 3-12 év közötti gyermekek betegsége esetén duplájára nőtt az igénybe vehető táppénzes napok száma. Az elmúlt években közel 40 százalékkal több a bölcsődei férőhely, illetve új, rugalmasabb, a helyi igényekhez jobban igazodó intézménytípusok – a mini bölcsőde, családi bölcsőde és munkahelyi bölcsőde – is megjelentek a 3 év alatti gyermekek napközbeni ellátásában. Az anyasági támogatást és a Babakötvényt a nem Magyarország területén született magyar gyermekek után is igénybe lehet venni. Ma már közel félmillió gyermek étkezik ingyenesen és több mint egy millióan kapnak ingyenes tankönyvet. A CSOK révén pedig nagyságrendileg 150 ezer gyermek családja jutott az elmúlt két évben új otthonhoz. A Digitális Gyermekvédelmi Stratégia, illetve a Digitális Immunerősítő Program a gyermekek virtuális térben való védelmét szolgálja. A Nemzeti Tehetség Program a tehetséges gyermekeket, fiatalokat segíti, ezért 2018-ban mintegy 3 milliárd forint áll rendelkezésre a hazai és határon túli tehetséggondozó programok támogatására. A Családok éve programsorozat keretében pedig számos tartalmas rendezvény várja gyereknap alkalmából a családokat.

A gyermekek védelme, jövőjük biztosítása közös feladat. A kormány köszönetet mond mindazoknak, akik a partnerei ebben. A gyereknap alkalmából sok szeretettel köszöntjük a gyermekeket, a legkisebbektől a nagyobbakig!

(EMMI)