A magyar bölcsődei rendszer megadja az anyáknak a valódi választás szabadságát - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, a bölcsődék országos napja alkalmából rendezett ünnepségen.

Novák Katalin a Magyar Bölcsődék Egyesületének rendezvényén azt mondta, a gyed extra bevezetése megteremtette ugyan a lehetőséget arra, hogy akár hat hónap után visszatérjenek a munkaerőpiacra az anyák, ez azonban nem lenne lehetséges a bölcsődék nélkül, amelyek hozzájárulnak a női foglalkoztatás növeléséhez, valamint a munka és a család egyensúlyának megteremtéséhez is.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy 2017-ben bevezették az új bölcsődei rendszert, amelynek köszönhetően sokkal több településen van már bölcsőde, valamint az új típusú intézmények létrehozásával rugalmasabbá is vált az ellátás. Emellett a rendszer bővítésével egyre többen tudnak helyben munkát találni, így a kisebb települések megtartóereje is növekedhet - tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy 2020-ig 100 milliárd forint fejlesztési forrás áll rendelkezésre a bölcsődék fejlesztésére, ezen felül hatmilliárd forintot fordítanak kifejezetten a munkahelyi bölcsődékre.

Novák Katalin kitért arra: a közelmúltban "fókuszba" kerültek a bölcsődék, mindenki felismerte, hogy szükség van rájuk, és az elmúlt 165 évben ritkán volt akkora a bölcsődei szakma presztízse és elismertsége, mint most.

A bölcsődében olyanok dolgoznak, akik "szerelemmel és elhivatottsággal" végzik munkájukat, ebből azonban "nem lehet kenyeret venni" - fogalmazott Novák Katalin.

Hozzátette: bíznak azonban abban, hogy egyre kevesebben vannak, akiknek a hivatásuk helyett egzisztenciális problémákkal kell foglalkozniuk, hiszen a felsőfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelőknek a pedagógus-életpályába emelés hatására 63 százalékkal, azaz átlagosan nettó 73 ezer forinttal nőtt a bérük, de a középfokú végzettségű kisgyermeknevelőknek is emelték a bérét, átlagosan több mint 30 százalékkal.

Acsainé Végvári Katalin, a Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke az első magyar bölcsőde megnyitásának 165. évfordulóján tartott eseményen arról beszélt, hogy nagy és pozitív változásokat hozott a közelmúlt, változott a szakmai elvárás és a követelményrendszer, emelkedtek a bérek és nőtt a szakma megbecsültsége, a kisdedóvók pedig az intézményes szocializáció első állomásai lettek.

Az ünnepségen átadták a kiemelkedő óvodapedagógiai és bölcsődei munkáért járó, Balog Zoltán miniszter által odaítélt Brunszvik Teréz-díjakat, a Magyar Bölcsődék Egyesülete által 1997-ben alapított Akócsi Ágnes-díjakat, valamint díszokleveleket is kiosztottak. Akócsi Ágnes-díjat kapott mások mellett Novák Katalin.

(MTI)