2014. október 8-án Thomas Kwesi Quartey ghánai külügyminiszter-helyettes és delegációjának magyarországi látogatása keretében került sor a ghánai Nemzetbiztonsági Koordinátor Hivatala és a Belügyminisztérium irányítása alá tartozó Nemzeti Biztonsági Felügyelet (NBF) között annak a szándéknyilatkozatnak az aláírására, amely a két intézmény között a minősített adatok védelme és a kibervédelem területén fekteti le az esetleges jövőbeni együttműködés alapjait, többek között tapasztalatcsere, oktatások, képzések nyújtása és közös biztonsági projektek megvalósításával.

A szándéknyilatkozat aláírása egy hosszabb folyamat eredménye. Hanna Tetteh ghánai külügyminiszter már 2013-ban, a Külügyminisztérium által szervezett Afrika Fórumon kiemelte a magyar-ghánai kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének fontosságát és a Ghánai Köztársaság elkötelezettségét a két ország közötti együttműködés fejlesztése iránt.

Kép letöltésefotó: Botár GergelyA ghánai oldalról Yaw Donkor nemzetbiztonsági koordinátor, magyar oldalról Zala Mihály, az NBF elnöke által a Külgazdasági és Külügyminisztériumban aláírt szándéknyilatkozat ennek az együttműködésnek szolgáltat alapot.

(Belügyminisztérium)