Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára és Csóti András bv. altábornagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka 2016. június 8-án adta át a 32 darab új fogvatartotti szállítójárművet, azaz „kisrabót”. A 320 millió forintos beruházás eredményeképpen 10 évről 4 évre csökken az ilyen típusú járművek átlagéletkora.

Néhány kivételtől eltekintve valamennyi börtönbe eljut az új jármű. Az év végéig további 31 gépjárművet vásárol a szervezet.

Kép letöltéseFotó: Tóth Viktor/BvOP

A büntetés-végrehajtás évente átlagosan nyolcvanezer fogvatartotti szállítást végez, elsősorban bíróságokra és egészségügyi intézményekbe. A szállítás az egyik legnagyobb biztonsági kockázatot jelentő tevékenység, hiszen egyidejűleg kell biztosítani a kor követelményeinek megfelelő közlekedés feltételeit, a személyi állomány és a fogvatartottak kulturált munka- és szállítási körülményeit, a folyamatos biztonság mellett pedig a hatékonyságot és gazdaságosságot.

Kép letöltéseFotó: Tóth Viktor/BvOP

A gépjárműflotta megújítása során a környezettudatosság is szempont volt. Az egyedi kialakítású, négy büntetés-végrehajtási állománytag és négy fogvatartott szállítására alkalmas Opel Movano alaptípusú gépjárművek a legmodernebb, környezetkímélő és csökkentett károsanyag-kibocsátású, 2300 köbcentis, 125 lóerős Euro 5-ös motorral üzemelnek. Minden ülőhelyen 2 pontos biztonsági öv található, a járműveket energiatakarékos LED világítással látták el, valamint klimatizált utas- és szállítótérrel rendelkeznek.

(BvOP)