Ma egész Európában a rend a legfontosabb közösségi érték, és a kormány elkötelezett polgárai biztonságának védelme iránt - közölte Kontrát Károly Remeteszőlősön, a büntetés-végrehajtási felügyelőképzésen végzettek kibocsátó ünnepségén.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára köszöntőjében azt mondta, hogy a most végzettek hozzájárulnak Magyarország rendjének megőrzéséhez és a társadalom biztonságérzetének fenntartásához.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/kormany.hu

Hozzátette, hogy most több mint 400 büntetés-végrehajtási felügyelő fejezte be tanulmányait a férőhelybővítési program keretében indított képzésen, de összesen 2500 hivatásos felügyelő kerül majd be a rendszerbe.


Az államtitkár szólt arról,

a kormány célja, hogy a börtönökben tapasztalható túlzsúfoltság megszüntetésére új büntetés-végrehajtási intézetek épüljenek,

ezáltal a szervezet megfeleljen minden jogszabálynak és uniós előírásnak.
Kontrát Károly közölte: a korábbi baloldali kormányok leépítették a büntetés-végrehajtási intézetek munkalehetőségeit, és lehetővé tették, hogy az elítélteknek ne kelljen dolgozniuk.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/kormany.hu

A jelenlegi helyzetről azt mondta, hogy mára

a fogvatartottak 91 százaléka dolgozik, megtermelve ezzel fogva tartásuk költségeit.

A fogvatartottak így értéket állítanak elő, szakmát tanulnak és szabadulásuk után könnyebben válnak a társadalom hasznos tagjává - fűzte hozzá.

Az elmúlt időszak kiemelkedő kormányzati eredményének nevezte az államtitkár, hogy megalkották az új büntetés-végrehajtási kódexet, amely új alapokra helyezte a büntetés-végrehajtást. Kiemelt hangsúlyt kapott a reintegrációs tevékenység és a fogva tartási munkáltatás. A cél az önfenntartó fogva tartás megvalósítása  - hangsúlyozta Kontrát Károly.

Az államtitkár kitért arra, hogy

kiemelkedő vívmány a 2015-től életbelépő rendészeti életpálya is,

amely a biztos jövőkép és a kiszámítható előmeneteli rendszer mellett meghozta a megérdemelt anyagi megbecsülést a szakterület dolgozóinak. Hozzátette: az eddigi munkájuk beérett, mert a rendészeti szakterület vonzó lett a fiatalok számára.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/kormany.hu

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának közlése szerint az új börtönök leendő munkatársainak toborzását tavaly indították el, eddig több mint hatezren jelentkeztek. Az idén januárban 475-en kezdték meg tanulmányaikat a budapesti és a nyíregyházi képzési helyszínen, és 411-en tettek sikeres szakmai vizsgát.

(MTI)