Jól működik a megerősített jogi határzár, a Magyarországon és a schengeni övezetben élők nagyobb biztonságban vannak - jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán Röszkén.

Kontrát Károly az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának kihelyezett ülését követő sajtótájékoztatón közölte, március 28-án léptek hatályba az új szabályok, az illegális bevándorlók a tranzitzónában adhatják be menekültkérelmüket, és ott várhatják el annak elbírálását, emberséges körülmények között.

Az elmúlt hónap tapasztalatai alapján az új szabályoknak terelő hatásuk van, a magyar-szerb határon jelentősen csökkent a migrációs nyomás, az illegális bevándorlók és az embercsempészek más útvonalat választanak - közölte a politikus.

Németh Szilárd bizottsági alelnök leszögezte, míg 2015-ben zűrzavar, káosz, félelemmel teli mindennapok jellemezték a szerb-magyar határ környékét, ma rend, béke, nyugalom biztonság tapasztalható.

Német Szilárd úgy fogalmazott, "meg kell védenünk az országot Brüsszel és Soros György nyomásgyakorlásától", ezért arra kérte az embereket, hogy vegyenek részt a nemzeti konzultációban. Hangsúlyozta, minél többen állnak a kormány politikája mögé, annál nagyobb lesz az ország mozgástere.

(MTI, Belügyminisztérium)