A kormány elkötelezett a közfoglalkoztatás mellett: tavaly 179 milliárd forintot különített el a programok finanszírozására, az idén 231 milliárd forintot és átcsoportosítással további 4,7 milliárdot - hangsúlyozta Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára a Békés megyei munkaügyi központ szervezésében Békéscsabán tartott közfoglalkoztatási kiállításon kedden.

A helyettes államtitkár elmondta: az indulás évében a közfoglalkoztatottak száma országosan 35 ezer volt, 2013-ban pedig már meghaladta a 398 ezret. Az idén augusztus 20-ig 307,7 ezer ember dolgozott a közfoglalkoztatásban.

Sikeresek és népszerűek a kistérségi Start mintaprogramok, 2011-ben 480 önkormányzat csatlakozott a programokhoz, 2014. augusztus 20-ig a települések száma 1724-re nőtt - tette hozzá Hoffmann Imre.

Békés megyében az idén hetven önkormányzatnál működik a Startmunka mintaprogram, összesen több mint 9 ezer embernek adnak munkát, a mezőgazdasági mintaprogram a legnépszerűbb, megyei szinten nyolcszáz hektáron 2400 ember gazdálkodik - mondta Gajda Róbert Békés megyei kormánymegbízott a megnyitón.

Kiemelte, hogy a közfoglalkoztatásban az emberek értéket állítanak elő, megtanulják a vidéki önfenntartó életmódot és innen nagyobb eséllyel találnak munkát a versenyszférában. A termékeket a közintézmények használják fel és a szociálisan rászorulókhoz jutnak.

A kiállításon 75 település mutatja be termékeit, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyéből.

(MTI; Belügyminisztérium)