Nőtt a rendőrség létszáma, több a rendőr a közterületeken - mondta a múlt évről Pintér Sándor belügyminiszter az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága előtti meghallgatásán kedden.

Hozzátette: 33 százalékkal nőtt a közterületi jelenlét, ez biztosította a nagyobb rendet és a bűncselekmények számának a csökkenését is.

A tárcavezető külön szólt a menekültkérdésről, közlése szerint a migrációs nyomás mértékét jól mutatja, hogy míg tavaly 42 ezer menekültügyi kérelem érkezett, addig az idén május végéig 50 ezer, így várhatóan az év végig meg fogja haladni a 100 ezret a kérelmek száma.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az új bevándorlási politika kialakítása jelenleg is a kormány előtt van.

Pintér Sándor több mint kétórás meghallgatásán a rendészeti területről az életpályamodell kialakítását és annak júliustól történő hatályba lépését emelte ki, ez az előrelépési lehetőségek mellett lakhatási jogosultságot és életbiztosítási rendszert is tartalmaz. Sikeresnek nevezte a 112-es hívórendszerhez kapcsolódó új fogadóállomások kialakítását, amely növelte a hatóság reagálóképességét.

A büntetés-végrehajtásról (bv) szólva elmondta: 2010-ben 12 ezren voltak bv-intézetekben, tavaly 17 886-an, utóbbi adat csökkenést jelent a tavalyelőtti 18 ezerhez képest. A fogvatartottak számának növekedését a hatóságok alaposabb eljárásával indokolta. Ismertette: nyolcéves programot irányoztak elő a férőhelybővítésre, azon belül új börtönök építésére. Célként fogalmazta meg a fogvatartottak teljeskörű önellátását.

A belügyminiszter szólt a belső korrupció elleni fellépésről is, közölte: a Nemzeti Védelmi Szolgálat nemzetközi módszereket és eszközrendszert alkalmaz, továbbá együttműködnek a társhatóságokkal.

A Terrorelhárítási Központ munkájából szintén az illegális migrációra irányuló szűrő- és kutatómunkát emelte ki.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat fejlesztésének szükségességét is megemlítette, amelyről már a kormány is tárgyalt.

A katasztrófavédelem esetében célként fogalmazta meg, hogy minden járásszékhelyen jelenjenek meg a tűzoltóegységek, egyúttal megjegyezte, hogy csökkent a tűzesetek száma, illetve azt, hogy jelentősen nőtt az önkéntes tűzoltóságok támogatása.

Kósa Lajosnak, a bizottság fideszes elnökének kérdésére, miszerint felkészült-e Magyarország a visszatelepítésekre, mennyibe kerül a bevándorlók kezelése, illetve mire lehet számítani a jövőben, Pintér Sándor azt mondta: Törökországnál 2 millióan, az úgynevezett Selyemúton, vagyis Afganisztán-Pakisztán térségében egy-másfél millióan, Líbia partjainál több százezren várakoznak, hogy Európa felé vegyék az irányt. Közlése szerint a rendőrségnek az idén június végéig már egymilliárd forint költséget jelentettek az illegális határátlépők, akiknek emellett 4300 forintba kerül naponta az ellátásuk. A visszafogadásokkal kapcsolatban a miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a szerbekkel visszafogadási kötelezettséget tartalmazó egyezményünk van, de a szerb hatóságok csak napi 30 embert tudnak visszavenni.

Pintér Sándor a rendvédelmi életpályamodellel kapcsolatban elmondta: azt júliustól bevezetik, az érintetteknek átlagosan 30 százalékkal nő az illetményük. Az állampolgárok nyomozóhatóságokba vetett bizalmával kapcsolatban közvélemény-kutatásra hivatkozva közölte: a Magyar Tudományos Akadémia után az emberek a rendőrségben bíznak a leginkább.

Habony Árpád személyét, eljárás alá vonhatóságát firtató kérdésére a belügyminiszter azt mondta: kérdés, hogy van-e olyan tevékenység, amely miatt eljárás alá vonható lenne, vagy csak egy politikai céltábla, mert a pártpolitikától mentes rendőrség politikai céltáblával nem fog foglalkozni.

Andy Vajna kormánybiztos nemzetbiztonsági ellenőrzésével kapcsolatban Pintér Sándor arról tájékoztatott, hogy az folyamatban van. Az Egyesült Államokból kitiltott személyekre vonatkozó kérdésre a miniszter azt mondta, hogy igen-nem válasszal megválaszolható kérdésre elvből nem válaszol.

Simon Miklós, a bizottság fideszes alelnöke a többi között a határőrség felállításáról kérdezte a minisztert, aki válaszában kifejtette: a határőrséget nem szüntették meg, hanem integrálták a rendőrségbe. Értékelése szerint a rendőrség kellően hatékony, az illegális határátlépők 97-98 százalékát elfogják.

A vámosszabadi és a debreceni befogadóállomással kapcsolatos kérdéskre adott miniszteri válaszból kiderült: egyelőre nincs lehetőség arra, hogy a befogadóállomásokat - így a Vámosszabadiban vagy a Debrecenben levőt - bezárják, korábbi laktanyákat is vizsgálnak abból a célból, hogy a déli határszakaszhoz közel újabb intézményeket létesítsenek.

Pintér Sándor a körzeti megbízotti jelenlét hiányában fellépő, vagyon elleni bűncselekményekkel, valamint az új traffipaxokkal kapcsolatos bírálatokra adott válaszában kifejtette: a körzeti megbízotti posztok feltöltése 98 százalékos, az új traffipaxrendszer eredményeit pedig jövőre lehet majd számon kérni. Hozzátette: fix és a mobil készülékeket is egyaránt rendszerbe állítanak.

(MTI; Belügyminisztérium)