A belügyminiszter és a Miniszterelnökséget vezető miniszter közösen meghirdeti a Magyarországi Falumegújítási Díj 2015 pályázatot, amelynek mottója „nyitottnak lenni”.

Az immár hatodik alkalommal kiírásra kerülő pályázattal a meghirdetők célja, hogy felkutassák, díjazzák és ezzel reflektorfénybe állítsák azokat a települési közösségeket, amelyek kimagasló és példaszerű színvonalon végzik jövőbemutató fejlesztési munkájukat. A kiírók a példák bemutatásával, az információk cseréjével javítani kívánják a falumegújítást végző községek eredményeit, a jó példákkal el kívánják érni, hogy a falumegújítás mozgalommá szerveződjön.

A pályázat ezúttal is az Európai Falumegújítási Díj pályázati kiírás követelményein alapul, amelyet az Európai Falumegújítási és Vidékfejlesztési Munkaközösség írt ki.

A magyarországi pályázatnak – a hazai falufejlesztési tevékenységek elismerése mellett – az is célja, hogy kiválassza azt a települést, amely a leginkább méltó módon képviselheti hazánkat az európai megmérettetésen.

A pályázat mottója ösztönözni kíván arra, hogy nyitott lélekkel tekintsünk az újra, az ismeretlenre és a szokatlanra, és abból hasznunk is származzon. Ez nyitottságot jelent az újító ötletekre, jövőképekre és stratégiákra. A mottó nem utolsósorban azt is üzeni a falusi közösségeknek, hogy legyenek nyitottak az együttműködésre, településhatáraikra ne elválasztó vonalként, hanem kapcsolódási pontokként tekintsenek, teremtsék és szilárdítsák meg a településközi szövetségeket, önkormányzati társulásokat.

A pályázatok benyújtásának határideje: 2015. november 2.

A pályázati kiírás és mellékletei letölthetők a dokumentumtárban.

(Belügyminisztérium)