Átadták a Készenléti Rendőrség nyugat-magyarországi határrendészeti igazgatósága győri határvadász bevetési osztályának és a Nemzeti Nyomozó Iroda győri bűnüldözési osztályának elhelyezésére szolgáló épületegyüttest csütörtökön Győrben.

Pintér Sándor belügyminiszter az ünnepségen azt emelte ki, hogy a rendőrség fejlődése az ország biztonságának záloga.

Emlékeztetett, 2015-ben 108 országból 391 ezren érkeztek az ország déli határához, "menekültek, kalandorok, gazdasági menekültek és illegális migránsok".

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly/kormany.hu

Az ország teljes területéről a határra vezényelt rendőrök jól dolgoztak, rendkívüli erőfeszítésekkel megakadályozták a migrációs áradatot - mondta.

Hozzátette: a kormánynak kötelessége, hogy megfelelő jogi és technikai ellátási körülményeket biztosítson a munka elvégzéséhez.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány az átadó ünnepségen elmondta, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság kezelésében lévő területen az 5429 négyzetméter alapterületű épületegyüttest több mint 2,8 milliárd forintból alakították ki. A beruházás része annak a 97,8 milliárd forint összegű programnak, amellyel a kormány a határvadász bevetési osztályok fejlesztését támogatja.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly/kormany.hu

Ezekkel a fejlesztésekkel korszerű elhelyezési feltételeket alakítanak ki, biztosítják a szükséges rendészettechnikai eszközöket, ruházatot és szolgálati járműveket. Győr mellett további tíz városban, köztük Budapesten is folyamatban vannak a beruházások - mondta.

Emlékeztetett: Pintér Sándor belügyminiszter 2016 augusztusában fogadta el azt az előterjesztést, amely alapján a Készenléti Rendőrség kötelékében működő határrendészeti osztályokat bővítik. A budapesti székhelyű határvadász mélységi ellenőrzési osztály, valamint a győri, a szombathelyi, a pécsi, a kiskunhalasi, a nyírbátori és a miskolci határvadász bevetési osztály mellett Nagykanizsán, Kaposváron, Debrecenben, Orosházán egy-egy, Szegeden kettő, Kiskunhalason pedig plusz egy osztályt állítottak fel, a létszámot pedig megemelték.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly/kormany.hu

A 2016. szeptember 1-jén indult határvadász-toborzás eredményeként ma 97,1 százalékos a személyi feltöltöttség - tette hozzá az országos rendőrfőkapitány.

Papp Károly az új épületről elmondta, hogy a 2017 augusztusában kezdődött beruházást a kivitelező West Hungária Bau Kft. határidőre elkészítette. Az épületegyüttes úgynevezett szálló részében 230 embert lehet elhelyezni, a garzon részben 48 szobát alakítottak ki. Itt elsősorban házastársak lakhatnak együtt.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly/kormany.hu

A bűnüldözési osztály számára kialakítottak egy olyan kihallgató helyiséget, amely távmeghallgatásra is alkalmas.

Az ünnepségen részt vett Németh Szilárd, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke, valamint más politikusok és közéleti szereplők.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.

(Belügyminisztérium)