Massimo Moratti, az Amnesty International európai programjának igazgatóhelyettese állásfoglalásában Budapest helyett nyilvánvalóan egy másik európai fővárosban történtekre reagál. Egy olyan rendőri beavatkozásra, ahol a tüntetők ellen hang-, víz- és könnygázgránátokat, vízágyúkat, lovasrohamot vetettek be.

Budapesten a magyar rendőrség – annak ellenére, hogy folyamatos és aktív támadásoknak volt kitéve – higgadt maradt. Tömegoszlatásra nem került sor, a gyűlések békés résztvevői úgy távozhattak, hogy nem kerültek kapcsolatba a rendőrökkel.

A magyar rendőrség nem alkalmazott felesleges, túlzó erőszakot. Annak ellenére nem, hogy a "békés" gyülekezők 15 rendőr sérülését és a rendőrség eszközeiben kétmillió forint kárt okoztak. Nem békések azok, akik azt skandálják, hogy "Égjen a karácsonyfa, égjen a rendőr!" Nem békések, akik át akarták törni a passzív rendőrsorfalat, akik úgy nyomták saját sorstársaikat a rendőrsorfalra, hogy onnan a rendőröknek kellett az eszméletüket vesztett, légszomjjal küzdőket még súlyosabb sérüléseik elől kimenekíteni.

A szabad véleménynyilvánítás jogának gyakorlása nem összeegyeztethető a Nemzet Karácsonyfája körül elhelyezett, a rászoruló gyermekeknek szánt szánkó kerítés megrongálásával, a szánkók ellopásával vagy felgyújtásával. Középületek, közterületek feldúlása, beszennyezése erőszakcselekmény – ezeket tüntetők követték el.

A tájékozatlan igazgatóhelyettes a budapesti események kapcsán emelte fel a hangját. Vajon látja, hallja, mi történik Brüsszelben?

(BM)