Orbán Viktor miniszterelnök együttérzését fejezte ki Ahmet Davutoglu török kormányfőnek a szombati ankarai terrortámadás miatt.

A magyar miniszterelnök azt írta: mély megrendüléssel értesült a kegyetlen terrortámadásról, amely Ankarában csaknem száz ártatlan emberéletet követelt.

"Kérem, engedje meg, hogy együttérzésemet fejezzem ki Önnek és a török nemzetnek a gyász óráiban. Osztozunk az elhunytak hozzátartozóinak fájdalmában, gyors felépülést kívánunk a sérülteknek" - fogalmazott Orbán Viktor a levélben, amelyet Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője juttatott el az MTI-hez.

Orbán Viktor ugyanakkor kijelentette: ez a szörnyű tragédia "nem törheti meg elkötelezettségünket a nemzetközi terrorellenes összefogás mellett. Biztosíthatom, hogy Törökország továbbra is számíthat Magyarország támogatására a terrorizmussal szemben folytatott küzdelemben."

Szombat délelőtt kettős robbantásos merényletet követtek el Ankara központjában. Helyi idő szerint tíz óra után, pár másodperces különbséggel két pokolgép robbant a belvárosban, ahol százak gyülekeztek béketüntetésre a közalkalmazotti szakszervezetek konföderációjának felhívására. A békés felvonulásnak az lett volna a célja, hogy a kurd lázadók és a török biztonsági erők között kiújult erőszak leállítására szólítson fel.

A török egészségügyi miniszter közölte, hogy a támadásban 86 ember vesztette életét, 186-an pedig megsebesültek.

(MTI)