Az illegális bevándorlás témakörében tárgyaló uniós állam- illetve kormányfők csütörtökön Brüsszelben tartandó megbeszélésével kapcsolatban Orbán Viktor kijelentette: biztos abban, hogy a csütörtöki tárgyalásokon sem sikerül olyasmit ráerőltetni Magyarországra, amit nem tudna, vagy nem akarna elfogadni.

Az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács csütörtökön kezdődő, két napos tanácskozásán a migrációs válság megoldásának kérdésével kapcsolatban magyar újságírók előtt a miniszterelnök kijelentette: "azzal leszek elégedett, ha tudjuk tartani a védelmi vonalainkat". Orbán Viktor hozzátette: sikerült elhárítani azokat a kísérleteket, amelyek a kötelező betelepítési kvótákat Magyarországra erőltetnék.

Kép letöltéseFotó: Szecsődi Balázs

Nem fogadjuk el a személyek szabad mozgásának korlátozását

Két olyan határt fektetett le London reformköveteléseivel kapcsolatban a magyar kormány, amelyet az európai uniós csúcson nem szabad átlépni; az egyik, hogy a személyek szabad mozgása nem szenvedhet csorbát, a másik, hogy nem születhet precedens.

Mindenképpen meg kell védeni azt a jogot, hogy "ha akarunk, akkor mehessünk". Akár turistaként, családlátogatásra, vagy munkavállalóként - fogalmazott a miniszterelnök.

A másik feltétel, amelyet Magyarország rögzíteni szeretne, hogy a briteknek adott szabályozási lehetőségek más uniós országok számára ne váljanak elérhetővé.

Kép letöltéseFotó: Szecsődi Balázs

A magyar célok között szerepel az is, hogy az Egyesült Királyságban munkát vállaló magyarokat ne érhesse semmilyen hátrányos megkülönböztetés. A miniszterelnök szerint elérhető az a követelés, hogy egyetlen bevezetendő szabályozás se legyen visszamenőleg érvényes. Azok, akik már a szigetországban vannak, nem kerülhetnek kedvezőtlenebb helyzetbe, mint amilyen helyzetben eddig voltak - fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a magyar álláspontok a két napos uniós csúcs vitáiban tarthatóak leszek.

(MTI)