Az Apollo Tyres Hungary gyöngyöshalászi alapkőletételi ünnepségén Orbán Viktor azt hangsúlyozta: modernizálni kell Magyarország oktatási rendszerét annak érdekében, hogy a fiatalok használható tudáshoz jussanak.

Nem akarjuk teljesen az üzleti megfontolások alá rendelni az oktatási rendszerünket, az azonban bizonyos, hogy közelebb kell hozni egymáshoz a két területet a siker érdekében – mondta a kormányfő az indiai vállalat mintegy 146 milliárd forintos befektetéssel épülő gumigyárának alapköletételén. Orbán Viktor kiemelte: az Apollo Tyres Hungary beruházása nem pusztán egy sokak megélhetését biztosító új gyár, hanem garancia arra is, hogy használható tudáshoz jussanak a gyermekek, hiszen a cég már most tárgyal a környékbeli iskolákkal.

Az Apollo Tyres olyan országba fektet be, ahol a gazdasági növekedés Európában a legjobbak között van, ahol vállalt célkitűzés a munkanélküliség 3 százalékos szintre való visszaszorítása – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: ha a magyarok megértik ennek a gyárnak a rendszerét, a jövőből is megértenek valamit. "Nem kell 4-5 évnél több, és a világ körülöttünk teljesen meg fog változni. Ha bármely nemzet versenyképes szeretne maradni, akkor részesévé kell válnia a modern technológiáknak" – mondta.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely / Miniszterelnökség

Felidézte: Magyarország több mint negyven évig sínylődött a kommunista rendszer alatt, elzárva a fejlett technológiai világtól. Ezt a fejlett technológiai szemléletet befektetők nélkül lehetetlen visszaszerezni.

"Húsz évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy eljön az a pillanat, amikor nem európaiak ruháznak be Indiában, hanem indiaiak ruháznak be Európa szívében" – mondta.

Orbán Viktor szerint mindez azt mutatja, hogy van lehetőség kontinensek, országok, vállalatok és családok számára, hogy olyan sikeressé váljanak, amely révén a korábban sokkal fejlettebb Nyugaton is komoly gazdasági befolyást, elismertséget, tekintélyt szerezzenek. "Ez nekünk magyaroknak rendkívül fontos, bíztató jel, mert mi is hátrányból indulunk" – tette hozzá.
Olyan összefogást sikerült létrehozni, amelynek eredményeképpen még egy távoli országban is felfigyelnek ránk, és úgy gondolják, érdemes bizalmat szavazni Magyarország jövőjének – mutatott rá Orbán Viktor.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az a 975 ember, aki majd az Apollo Tyres gumigyárában fog dolgozni, sehol másol, vagy csak rosszabb helyen tudta volna megkeresni a családja fenntartásához szükséges jövedelmét.

Ez a fejlesztés nem csupán egy üzleti lehetőség, hanem a térség legnagyobb beruházása, közös siker esetén pedig ajtókat nyithat a világra, és újabb befektetőket vonzhat ide – mondta.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely / Miniszterelnökség

Onkar S. Kanwar, az Apollo Tyres elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy ma India a világ negyedik legnagyobb gazdasága, és a leggyorsabban fejlődő piacok között található, feltörekvő informatikai hatalom. Felidézte, az indiai beruházások több mint nyolcezer ember foglalkoztatását teszik lehetővé Magyarországon.

A gyöngyöshalászi az első Indián kívüli zöldmezős beruházása az Apollo Tyres-nek. "Célunk egy modell-értékű gyártókapacitás létrehozása, ez lesz a legmodernebb gyára a társaságnak" – húzta alá. Onkar S. Kanwar elmondta: a gumiabroncsgyár révén nem csak közvetlenül jönnek létre új munkahelyek, de közvetett módon is bővül a foglalkoztatottság. Arról is beszélt, hogy a társaság számára fontos a társadalmi felelősségvállalás, több ehhez kapcsolódó, egészségügyi, a környezet védelmét szolgáló programot terveznek.

Neeraj Kanwar, a társaság alelnöke azt mondta, cégük elkötelezett dolgozóik életminőségének javítása iránt, gyáruk pedig hozzájárul a régió fejlődéséhez.

A felelős növekedés csak környezeti tudatossággal és társadalmi fenntarthatósággal érhető el – mondta. "Az Apollo Tyres világában a gyöngyöshalászi gyár lesz a Kékestető" – jegyezte meg. Kijelentette: 18 hónap múlva legördülnek az első gumiabroncsok a szalagokról.

A miniszterelnök beszéde a sajtószobában letölthető.

(kormany.hu)