A miniszterelnök a nemzeti szuverenitás elleni nyílt támadásként értékeli az Európai Bizottság kvótajavaslatát, amelynek elfogadását meg kell akadályozni.

(Hanganyag: MTVA, fotó: MTI)

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban péntek reggel azt mondta: a következő hetekben minél több helyre el kíván jutni Európában, hogy szövetségeseket találjon. Rámutatott: ha nem fordulunk szembe a kötelező betelepedési kvótára tett javaslattal, és azt elfogadják, akkor nem Magyarországon, hanem Brüsszelben mondják meg, kivel kell együtt élnünk, a jövőben milyen etnikai összetételű lesz az ország.

Nem a dublini szabályokat kellene átírni, hanem a schengenieket betartani és kiegészíteni, amelyre Magyarország javaslatot is tesz - mondta a kormányfő. A miniszterelnök tényszerű félreértésnek nevezte, hogy a megállapodás a törökökkel bármit megoldana hosszú távon. Az csupán a balkáni haladás megállítását eredményezi - közölte, hozzátéve: gond van ugyanakkor a már bent lévő 1,5 millió migránssal, de várható egyéb útvonalak előtérbe kerülése is.

Rendelkezni kell a nyugati országokéhoz hasonló elhárító képességgel

A miniszterelnök kijelentette: a nyugati országokéhoz hasonló terrorelhárítási eszközöket adna a hazai szervezeteknek a kormány terrorellenes intézkedéscsomagja. Orbán Viktor szerint felelős ellenzéknek partnernek kell lenni a terrorelhárítási képesség javításában. A kormányfő úgy ítélte meg: az ellenzék technikai kérdéseket vetett fel a kormány előterjesztésével kapcsolatban és bár a kabinet tiszteletben tartja az emberi jogokat védő álláspontot, azok szerinte másodlagosak akkor, amikor a magyar emberek élete kerülhet veszélybe. Megismételte: bár a legutóbbi terrortámadás nem Magyarországon történt, az valójában az unió ellen, így ellenünk is irányult. Az ellenzék azonban nem veszi elég komolyan a fenyegetést - értékelte.

Orbán Viktor megerősítette azt is, hogy a CIA-nak nincs tudomása olyan információról, amelyet a lengyel sajtó közölt magyarországi esetleges terrorcselekményekről. Arról is beszélt: a fontos információknak egy központba kell befutniuk a jövőben, hogy azok összefüggései azonnal kiderüljenek, ezért egy ilyen rendszer kiépítését szorgalmazza. Hangsúlyozta: nem akarja, hogy megismétlődjön az, ahogyan a kommunizmusban a saját állampolgárok ellen használták fel a biztonsági szolgálatokat, "de Európában ma egy biztonsági válságot élünk át".

A kormányfő a tagállamok titkosszolgálatai együttműködésének nehézségeiről szólva mindennél fontosabbnak nevezte, hogy a felek tájékoztassák egymást arról, ha tudomásuk van egy esetleges terrorcselekményről a partnerországban. Úgy fogalmazott: egy bizalmi alapon működő koordinációs egyeztetés, információátadás szükséges lesz a jövőben. Hangsúlyozta azt is: minden ilyen hírt komolyan kell venni.

Át kell tekinteni az elmúlt év tapasztalatait

A kormány hétfőn áttekinti a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény egyéves tapasztalatait, majd azok szélesebb körű megvitatása után dönt a további lépésekről - számolt be Orbán Viktor. A miniszterelnök hozzátette: nyilvánosságra hozzák majd azt a jelentést, amely tartalmazza mind a szakszervezetek, a munkavállalók álláspontját, mind az arra vonatkozó adatokat, hogy csökkent-e a forgalom a kiskereskedelemben, illetve átterelődött-e a nagyobb áruházaktól a kisebbekhez.

Emlékeztetett: a kormány nem szeretné megfosztani az embereket attól a lehetőségről, hogy vasárnap otthon lehessenek a családjukkal, de attól sem, hogy munkát végezhessenek, ugyanakkor ez utóbbit semmiképp sem tennék kényszerré. Közölte: a kabinet az elmúlt egy évben egyeztetéseket folytatott arról, hogy a vasárnapi szabadnap elve hogyan terjeszthető ki a kereskedelmen kívül más szektorokra.

A kormányfő szólt arról is, hogy a kabinet első körben hétfőn tárgyal a jövő évi költségvetésről, amelynek filozófiája továbbra is az lesz, hogy mindenki léphessen egyet előre.

(MTI)