Az éjszaka többször is beszélt a kialakult helyzetről telefonon, a jövő héten pedig személyesen is találkozik Werner Faymann osztrák kancellárral Orbán Viktor, aki erről szombaton kora délután beszélt újságíróknak Kötcsén.

Mint az M1 aktuális csatorna által közvetített nyilatkozatban elmondta, a találkozóra a hétfői osztrák–cseh–szlovák kormányfői megbeszélés után kerülhet sor, s megemlítette, „van egy nyilvánvaló véleménykülönbség közöttünk”. Ez azonban nem politikai, hanem „nagyon is valóságos és gyakorlatias” – fűzte hozzá, megjegyezve: az általa is osztott magyar felfogás szerint a „határok megvédése nélkül semmilyen európai intézkedésnek nincs értelme”.

„Egész addig, amíg nem tesszük világossá a bevándorlók számára, hogy az európai határokat mindenki megvédi, tehát nemcsak Spanyolország és nemcsak Magyarország, hanem mindenki megvédi, és képesek vagyunk ellenőrzött keretek között tartani a bevándorlást (...), addig tízmilliók fognak jönni. Addig jönnek, amíg ezt meg nem tesszük. És én úgy látom, hogy Európában haboznak a politikusok, hogy ezt kimondják” – fogalmazott Orbán Viktor.

Kép letöltéseFotó: Varga György, MTI

A kormányfő a legfőbb feladatként a külső határok megvédését és a belépés rendezett keretek közé terelését nevezte meg, hangot adva azon álláspontjának, hogy „Európában alábecsülik ennek a kockázatnak a mértékét”, hiszen nem 150 ezer, kvótával szétosztható emberről vagy egy félmilliós tömegről van szó, hanem „milliókról, tízmilliókról”.

A bevándorlás utánpótlása kimeríthetetlen – jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve, egyre többen jönnek nem háború sújtotta régióból, a jobb élet reményében. „Ha mindenkit beengedünk, tönkretesszük Európát” – mondta, hozzáfűzve, hogy a jövő héten megerősítik a határőrizetet, de parlamenti támogatásra is szükség lesz, például a honvédség ilyen helyzetekben bevethetővé tételének megszavazásával.

Orbán Viktor kijelentette, az autópálya forgalmának megbénítása nem fogadható el, ezért leterelik az ott útnak induló csoportokat.

Kép letöltéseFotó: Varga György, MTI

Arra az újságírói felvetésre, hogy újabb ötezer ember lépett át a macedón–szerb határon és tart Magyarország felé, úgy nyilatkozott, a határőrizetben „igazán minőségi változás” lépésről lépésre, szeptember 15-e, a pénteken elfogadott törvénymódosítások hatályba lépése után fog bekövetkezni.

A miniszterelnök azt mondta, „nagyon nehéz lelki helyzet” a jelenlegi, hiszen „mindenki sajnálja azokat, akikkel szemben fel kell lépni”, ám nem megoldás, hogy ezek az emberek „fogják magukat és megbénítják egy ország életét”.

„Együttműködést és rendezettséget kell kikényszeríteni az ő oldalukról is, anélkül, hogy közben fizikai erőszakot alkalmazna” a rendőrség – mondta Orbán Viktor a migránsokra utalva és elismerését fejezte ki a rendőrség teljesítménye iránt.

(MTI)