A bevándorlás és a határvédelem volt a fő téma Orbán Viktor miniszterelnök és Tony Abbott korábbi ausztrál kormányfő találkozóján.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár tájékoztatása szerint az ausztrál politikus, aki 2013 és 2015 között volt hazája miniszterelnöke, a III. Budapesti Demográfiai Csúcsra érkezett Magyarországra.

Kép letöltéseFotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda

A magyar kormányfővel folyatott megbeszélésén - melyen részt vett Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára is - egyetértettek abban, hogy minden államnak joga van dönteni arról, hogy kit és milyen feltételek mellett enged be a területére.

Kép letöltéseFotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Vannak ugyan különbségek Ausztrália és Magyarország között a határvédelemben, hiszen előbbi a tengereken, utóbbi a szárazföldön kényszerült védekezésre, mégis mindkét sikeres kormányzatot ugyanaz az elgondolás vezérelte, mégpedig az állampolgárai és a kultúrája védelme - hangzott el.

Kép letöltéseFotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Európának az ausztrál és a magyar gyakorlatot kell követnie a határvédelemben, ha meg akarja óvni polgárait - szögezte le Orbán Viktor és Tony Abbott.

(MTI/miniszterelnok.hu)