Sok gyermek számára előnnyé válhat, ha nehezebb helyzetben is helyt tud állni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Mohácson, a Csányi Alapítvány hatodik közösségi házának átadásán.

A kormányfő azt kérte az alapítvány Életút programjában résztvevő mohácsi és Mohács környéki gyerekektől: tekintsenek úgy saját sorsukra, mint ami a végén igazságos sorssá válik. "Messzebbre fogtok jutni mint azok, akik jobb helyzetből indultak" - tette hozzá.

Kép letöltéseFotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Orbán Viktor köszönetet mondott a nehezebb helyzetben lévő gyerekek oktatását, nevelését segítő alapítványt létre hozó, Csányi Sándor üzletembernek. Ahogy az ország egyre erősebben áll a lábán, egyre több hozzá hasonló embert tisztelhetünk honpolgáraink között - mondta.

Csányi Sándor egyebek közt arról beszélt, hogy a 350 támogatott gyermek, fiatal között ma már 56 egyetemista van, és kilencen be is fejezték az Életút programot. A cél, hogy minden résztvevő nyelvvizsgával rendelkezzen és egyetemet végezzen; a programba ezer gyermeket szeretnének bevonni - közölte.

Kép letöltéseFotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Mint mondta, a közösségi házak helyszínének kiválasztásánál elsősorban azokat a területeket részesítik előnyben, ahol cégcsoportjának befektetései vannak, így Mohácsot, ahol kedden adták át az üzletember érdekeltségébe tartozó MCS Vágóhíd Zrt. vágóhídját.

A 135 millió forintból épített mohácsi közösségi házban - amelynek kulcsát Csányi Erika, az alapítvány elnöke Orbán Viktorral és Csányi Sándorral együtt adta át jelképesen a mohácsi gyerekeknek - négy terem, közösségi tér, számítógépterem, sportpálya áll a program résztvevőinek rendelkezésére. Az intézmény a mohácsi és a bólyi járás 20 településének 46 diákjával foglalkozik.

Az alapítvány tájékoztatása szerint a programban mentorok, pedagógusok 12-14 éven át segítik az általános iskola ötödik osztályától a gyerekeket tehetségük kibontakoztatásában. Az Életút programon keresztül ez évtől 380 gyermek és családja kap támogatást.

Kép letöltéseFotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Az alapítvány teljes vagyona jelenleg 2,7 milliárd forint, amely az alapító két és fél milliárd forintos hozzájárulásán túl támogatói adományokból és hozamból származik. A szervezet jelenleg Jászberényben, Nagybajomban, Kaposváron, Szegeden, Pécsen és Mohácson van jelen, a gyerekeket 18 mentor és több mint 50 fejlesztő tanár segíti.

(MTI)