Tizenöt százalék részesedést vásárolhat a magyar kormány az Erste Bankban – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az EBRD elnökével és az Erste Bank vezérigazgatójával közös sajtótájékoztatóján, ahol azt is közölte: jelentősen csökken a bankadó a következő években.

Háromoldalú megállapodást írt alá Orbán Viktor miniszterelnök Suma Chakrabartival, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnökével és Andreas Treichllel, az Erste Group Bank AG vezérigazgatójával, melynek értelmében Magyarország – hasonlóképp az EBRD-hez – 15-15 százalék tulajdonrészt vásárolhat az Erste Bankban.

Andreas Treichl, az Erste Bank vezérigazgatója azt közölte, hogy az EBRD és a magyar állam is 15 százalékos tulajdonrészhez jut tőkeemeléssel. Orbán Viktor azonban azt is megjegyezte: a megállapodás rögzíti, hogy átvilágítják az Erste Bank Hungary-t, a kormány szándéka, hogy 15 százalékos tulajdonrészt szerezzen a bankban. A kormányfő szerint ennek feltétele, hogy meg tudjanak állapodni az árban, és a végén a tárgyalások a részletkérdésekben stimmelnek majd.

A sajtótájékoztatón Orbán Viktor felidézte, hogy Magyarországnak 2010-ben nagyon nehéz körülmények között kellett kiutat találnia az európai pénzügyi válságból, különösképp, hogy a válságkezelés helyes módját illetően nagyon kevesen osztották a kormány elképzeléseit. Történelmi döntés volt – folytatta –, hogy a kormány megkérte a magyar bankrendszer szereplőit, hogy vegyenek részt a pénzügyi válság terheinek viselésében. A bankadót megértették, tudomásul vették, még ha ellenezték is, és korrekt módon betartották az akkor hozott szabályokat – tette hozzá.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/Miniszterelnökség

A miniszterelnök arra is emlékeztetett, hogy Magyarország visszatért a gazdasági növekedés útjára, a magyarországi gazdasági növekedés tavalyi számai Európában dobogósak, a költségvetési hiány példamutatóan alacsony, és „ez így lesz ebben az esztendőben is”. „Eljött a pillanat, amikor megpróbálhatunk egy új kezdetet nyitni az európai bankszektorral való együttműködésben” – fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök hangsúlyozta: amikor a bankadót bevezette a kormány, világossá tette, hogy amint a gazdaság visszatalál a magas növekedési pályára, akkor vissza fog térni a pénzügyi válság előtti bankterhek világához. Orbán Viktor nyomatékosította: „ha egyszer valamiben megállapodtunk, akkor azt mindig megtartjuk, ezzel a megállapodással is így lesz”.

A miniszterelnök bejelentette, hogy a megállapodás értelmében a kormány 2016-2017-ben jelentősen csökkenti a bankadót, és az adónem mérséklését 2018-2019-ben is folytatja. Kérdésre válaszolva arról is beszámolt, hogy a bankadó 2016-ban 60 milliárd forinttal csökken, alacsonyabb lesz az adókulcs, illetve változik az adó kiszámításának alapja is.

Andreas Treichl kiemelte: a megállapodás nagyon fontos az Erste Bank számára, amely nehéz éveken van túl. Hozzátette: az Erste hisz abban, hogy a bankcsoportnak Közép-Európában gazdaságilag vezető szerepet kell játszania. Ha Közép-Európa nem növekszik, akkor Európának sincs esélye arra, hogy visszatérjen a normális pályára - emelte ki az Erste Bank vezérigazgatója.

„Azért vagyunk itt, hogy ezt a növekedést finanszírozzuk" - jelezte a vezérigazgató. Hozzáfűzte: a magyarországi bankok mindegyike keresi a lehetőségeket a magyar ipar, a kereskedelem finanszírozására, és hogy külföldi befektetéseket vonzzon Magyarországra, valamint segítse a kis- és közepes vállalkozásokat, amelyek a gazdasági növekedést vezethetik.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/Miniszterelnökség

Andreas Treichl elmondta: a megállapodás aláírása nemcsak az Erste, hanem az egész magyar bankszektor számára fontos.

Suma Chakrabarti, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke történelmi  lépésnek nevezte a megállapodást, amely szavai szerint azt jelzi, hogy szilárd alapokra tudják helyezni ezzel a banki együttműködést, mivel számos kötelezettséget vállalnak a szerződést aláíró felek.

Az EBRD elnöke kiemelte: Magyarország jó növekedést mutatott az elmúlt években, Magyarország jól jött ki a válságból, ezzel együtt az országban hatékony bankszektorra van szükség.  Magyarországon egy erős vállalkozói szellem uralkodik, és ehhez megfelelő finanszírozásra van szükség - fűzte hozzá.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/Miniszterelnökség

Rámutatott: az EBRD részéről fontos szerepet szánnak a kis- és középvállalkozások fejlesztésének, az erős bankokra nagy szükség a gazdaságban, a magyar kormány az üzleti élet támogatásában óriási szerepet játszhat. Rámutatott: a hazai és külföldi befektetők számára egyaránt fontos üzenetet küldhet a megállapodás, a  megvalósítás területén rendkívül fontosak azok az intézkedések, amelyek a bizalmat és a hitelességet építik.

Suma Chakrabarti megjegyezte azt is: ezzel a lépéssel azokat a beruházásokat is ide tudja vonzani Magyarország, amelyek a növekedési potenciált erősítik, növelik.

„Az EBRD hosszú ideje elkötelezett barátja Magyarországnak"  - emelte ki, hozzátéve, büszke arra, hogy az elmúlt 25 évben az EBRD és Magyarország együttműködését jól meg tudták valósítani.

A megállapodás szövege itt érhető el.

A miniszterelnök beszédének leirata itt érhető el.

A teljes videó letölthető a Sajtószobában.

(kormany.hu, MTI)