Budapest rendezi a 2017-es vizes világbajnokságot, mely az ország történetének eddigi legnagyobb nemzetközi rendezvénye lesz – jelentette be szerdán Orbán Viktor.

A miniszterelnök azt követően jelentette be a hírt, hogy aláírta Cornel Marculescuval, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) ügyvezető igazgatójával az erről szóló szerződést. Megjegyezte, a FINA képviselője jelen volt a kormányülés azon részén, ahol határozatokat hoztak, és feladatokat szabtak meg a sikeres rendezés érdekében.

Orbán Viktor hangsúlyozta, a sikerhez összefogás kell, hiszen ez lesz hazánk történetének eddigi legnagyobb nemzetközi rendezvénye, majd leszögezte: a főváros támogatja a projektet, a parlamenti pártok pedig „nem zárkóztak el”, ami „nem kis dolog”.

A kormányfő óriási vállalásnak tartja a világbajnokság rendezését, mely – ahogyan fogalmazott – nagy kockázatokat rejt, ugyanakkor kijelentette, hogy határidőre minden el fog készülni.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly

 

Orbán Viktor világossá tette, hogy a rendezvény nagy gazdasági hasznot hozó kezdeményezés, ráadásul „felemelő” az ország számára. A miniszterelnök hozzátette, Magyarország tavalyi 3,5 százalékos növekedése megfelelő alapot ad a vizes vb lebonyolítására, mellyel sok feladat jár, de teljesíthető.

A FINA ügyvezető igazgatója leszögezte: Magyarország a sportok hazája, majd külön méltatta úszóink és vízilabdázóink kiemelkedő sikereit. Cornel Marculescu – utalva a miniszterelnök által felvetett pénzügyi előnyökre – elmondta, a rendezéskor általában két- háromszoros megtérüléssel lehet kalkulálni. Mint ismertette, a legutóbbi világbajnokságot 4,5 milliárd ember követte valamilyen platformon, összesen 193 országban.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly

Kérdésre válaszolva a miniszterelnök kijelentette: „világbajnoknak kell lennünk nem csak a medencében, hanem a világbajnokság előkészítésében is”. Hangsúlyozta, hogy a sikeres rendezéshez a kormánynak, az állami szerveknek és a szövetségnek „fel kell nőnie a magyar úszó világbajnokok teljesítményének színvonalára “.

A 2017-es vizes világbajnokságnak eredetileg Guadalajara adott volna otthont, ám a mexikói város pénzügyi okok miatt egy hónapja visszalépett. Budapest már korábban elnyerte a 2021-es vizes vb rendezési jogát.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a sajtószobában.

(kormany.hu)