Sikeres főváros nélkül nincs önálló, sikeres Magyarország – hangsúlyozta Orbán Viktor a Fővárosi Önkormányzat Közgyűlésének alakuló ülésén.

Sok mindent kellett rendbe raknunk – utalt Orbán Viktor a főváros elmúlt négy éves munkájára. A miniszterelnök az előző négyéves ciklus sikerei közül kiemelte a 4-es metró befejezését, több műemléki épület felújítását, például a Ludovika vagy a Várkert Bazár megújulását, továbbá olyan beruházások, mint a Grupama Aréna vagy a Budapest Music Center megvalósulását.Hozzátette, reményeik szerint hamarosan a Tüskecsarnokot is átadják.

Orbán Viktor méltatta Tarlós István főpolgármester elvégzett munkáját, elmondta: „Tarlós István mindig is tudta milyen a város igazi arca”, neki köszönhetően Budapest vezetése közelebb került az emberekhez.

A jövőre nézve kérte a főpolgármestert és a képviselőket, hogy munkájuk során tartsák fent az egységet, mindig hallják meg az emberek hangját és ne féljenek a konfliktusok megvívásától sem. Kiemelte ugyanakkor, hogy minden kérdésben az emberek mellett kell állni, velük kell megvalósítani a terveket - aminek jól bevált eszköze a nemzeti konzultáció -, "technokrata megközelítéssel, az emberek kioktatásával" ugyanis semmire sem lehet jutni. A nemzeti konzultáció rendszere szerinte azt üzeni az embereknek, hogy "halljuk a hangjukat, megfogadjuk a tanácsaikat".

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely

Orbán Viktor azt is fontosnak nevezte, hogy a konfliktusoktól sem szabad félni, szerinte egyébként egy demokráciában nem is lehet konfliktusmentes politikát folytatni, kivéve akkor, ha valaki nem csinál semmit. Hangsúlyozta: az elmúlt négy évben sokkal többet ért el az ország úgy, hogy vállalta a nehéz küzdelmeket, mint ha csendben maradt volna, és vakon követi azt, amit a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Unió vagy valamely nagyhatalom utasításba ad. "Szuverén országhoz méltatlan dolog lenne ez" - mondta.

A Fővárosi Közgyűlés új összetételével kapcsolatban Orbán Viktor nagy lehetőségeket lát abban, hogy a fővárosnak mostantól olyan vezetői lesznek, akiket a budapestiek közvetlenül választottak meg, nem pedig pártlistákról. "Budapest vezetése (...) közelebb került a budapesti emberekhez", márpedig a mai magyar politikai filozófia alapvetése éppen az, hogy a választott vezetők első számú feladata a közösségépítés - mondta. Hozzátette, Tarlós István személyében a szavazók olyan főpolgármestert választottak, aki mindig is tudta, milyen a város valódi arca.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely

A miniszterelnök szerint Budapest húsz éven át, egészen 2010-ig "vitában állt az országgal", így gyengült, egyedül maradt. Holott Magyarország és Budapest csak akkor lehet erős, ha szövetségre lépnek egymással: négy évvel ezelőtt "megkötöttük ezt a szövetséget, mert azt valljuk, hogy sikeres nemzeti főváros nélkül nincs szabad, önálló, sikeres Magyarország" - hangoztatta.

Beszéde végén Orbán Viktor arról szólt, hogy a politika önmagában képtelen lenne megújítani Budapestet: a Sziget sikere, a romkocsmák, a virágzó startupok, az önszerveződő városséták, a tűzfalfestések, a megújuló közterek, az új éttermek, kávéházak, klubok és fesztiválok mind-mind budapesti civil, lakóközösségi vagy éppen üzleti vállalkozások. A politika legfontosabb feladata így szerinte az, hogy teret adjon az itt élő magyarok kreativitásának, hogy itt érezhessék magukat otthon, Európának ebben a városában. A kormányfő szavait egy Cseh Tamás-dal soraival zárta: "Itt van a város, vagyunk lakói, maradunk itten, neve is van: Budapest".

Tarlós István: a kormány és a városvezetés most is együttműködésben fog dolgozni

Tarlós István a Fővárosi Közgyűlés ünnepi alakuló ülésén pénteken azt hangoztatta: a kormánypárti képviselőkkel soha nem volt akkora egyetértés, mint most, s valamennyi képviselővel együtt kíván működni pártállástól, érzelmektől, indulatoktól és hovatartozástól függetlenül. Kijelentette azt is: a városért akar tenni.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely

A főpolgármester szólt arról, hogy számos eredménye van a kormány és a főváros együttműködésének, a továbbiakban is számít a kormányra, s az is számíthat az önkormányzatra. Mint fogalmazott, ennek jeleit a következő öt évben is ki lehet majd tapintani. A városvezető egyúttal arról is beszélt: Budapest szuverén és szabad város. "Volt már nekünk nagy kommunista barátunk, most van demokrata barátunk" - fogalmazott, kifejtve: akkor is meg akarták mondani, hogy "mit szeressünk és hogy szeressük", s úgy tűnik ez most is így van. Kijelentette: "magunktól is el tudjuk dönteni, milyen demokráciát szeretnénk és hogyan".

Az eseményen elhangzott teljes beszédek elérhetőek a Sajtószobában.

(kormany.hu/MTI)