A miniszterelnök szerint gazdasági zavarok várhatók az eurozónában.

2020 legfontosabb feladata a magyar gazdaság eredményeinek megvédése. Ehhez új gazdaságvédelmi akcióterv kell a következő év első negyedévétől, mégpedig adócsökkentésre alapozva – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban adott szokásos interjújában.

Kép letöltéseFotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A kormányfő úgy látja, komoly csatákat kell vívni a növekedés fenntartásáért abban az esetben, ha az eurózónában gazdasági zavarok lesznek. Jövőre kiderül, hogy Magyarország és Közép-Európa képes lesz-e megállni a saját lábán, és nagyobb sikereket elérni, mint a nála módosabb országok.

Orbán Viktor szerint az elmúlt évek sikereit is az adócsökkentés tette lehetővé: az ország egyre versenyképesebben termel és a bérek is nagy ütemben nőttek, miközben a cégek által fizetett adók harmadával mérséklődtek.

Összekapcsolódtunk lelkileg és gazdaságilag is

Magyarországnak ott is kultúrát kell erősíteni, kapcsolatot építeni, ahol nagy számban élnek magyar közösségek, "egy vérből valók vagyunk, összetartozunk". A lelki vonalon túl mára az összetartozás gazdasági lába is megerősödött, tekintve, hogy a magyar gazdaság legnagyobb eredményét a szomszédos országokkal folyatott kereskedelemmel éri el. A hazai gazdaság teljesítménye így a bővebb magyar közösség eredménye a miniszterelnök szerint, aki bírálta azokat, akik szembeállítják az anyaországi és a határon túli magyar közösségeket.

A migrációs vita kapcsán azt mondta, az elmúlt öt évben az európai vezetők két területen vétettek nagyot: a bevándorlás és a gazdaság területén. Az eurózóna területén „cudar állapotok vannak”, nehéz évek jönnek, a német gazdaság alacsony növekedése nem csak a németek problémája lesz. Brüsszel nem segítette a nemzetállamokat a jó gazdaságpolitikában, ennek most Orbán Viktor szerint „megfizetjük az árát". Bár a magyar növekedés többszöröse a németnek, ez nem azt jelenti, hogy itt jobban is mennek a dolgok.

Az utóbbi tíz esztendő legnagyobb diplomáciai sikere az, hogy Várhelyi Olivéré lesz a bővítési és szomszédságpolitikai biztosi pozíció, amely a következő évek legfontosabb portfóliója a kormányfő meglátása alapján Azért, mert egyszerre érinti a migrációt, a biztonságot, és az energiapolitika szempontjait is, mivel a magyar biztos foglalkozik majd a Kaukázussal is. A siker a magyar többség sikere, bár mind Soros György, mind a magyar ellenzék fellépett a kinevezés megakadályozásáért, pedig Várhelyi Olivér kiváló hazafi és jó európai.

Ha kell, új politikai közösséget építünk

Az Európai Néppártot értékelve úgy látta, egy magyar kormányzópárt nem tartozhat egy olyan politikai közösséghez, amely bevándorláspárti, nem támogatja a határvédelmet, nem adja meg a tiszteletet a magyaroknak, s nem ismeri el az Európa megvédése érdekében tett erőfeszítéseinket. A Néppártban szerinte „baloldali sodródás” kezdődött el, a kérdés az, hogy az új elnök, Donald Tusk meg tudja-e állítani e folyamatot. A Fidesz azt várja, hogy a Néppárt tisztázza nézeteit és terveit, a magyar kormánypárt addig függőben tartja tagságát, s az is megeshet, hogy „más politikai közösséget kell építenünk" - fűzte hozzá.

A frissen avatott Puskás Aréna is szóba került a rádióinterjúban. Hatalmas műszaki teljesítmény, a tervezéstől a befejezésig minden munkát magyarok láttak el, a modern világ egyik legnagyobb méretű beruházását önerőből el tudta végezni az ország, nyomatékosította Orbán Viktor.

(kormany.hu)