Az ellenkező véleményekkel szemben a fontos dolgokban igenis kiszámítható a magyar kormányzat – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara éves taggyűlésén, csütörtökön Budapesten.

„Azok a cölöpök, amelyekre a magyar gazdaság építményét felhúztuk, nem fognak változni a következő években sem” – mondta a kormányfő. Ide sorolta, hogy az adórendszer elsősorban a fogyasztási adókra támaszkodik, a társasági adó kulcsa marad 10 százalék, és továbbra sem vezetik be az örökösödési adót. „Nem büntetjük a családokat azért, mert sikeresek” – mondta.

Hozzátette: megmaradnak a különadók, „bent kell tartanunk őket a költségvetésben annak érdekében, hogy tartani tudjuk az államháztartási hiány és az államadósság szintjét”.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly

„Nem állítom, hogy ennek a gazdaságpolitikának minden eleme kedvező minden Magyarországon működő német vállalatnak, de azt igen, hogy összességében a gazdasági környezet kedvező a külföldi befektetőknek” – mondta Orbán Viktor. Kiszámíthatóságot, tervezhetőséget jelent az is, hogy  július 1-jén kihirdetjük a 2016. évi költségvetést – tette hozzá.

A miniszterelnök megjegyezte, van egy kulturális különbözőség a magyarok és a németek között: a németek mindig jobban szeretik a kiszámítható utat, mint a szokásostól eltérő megoldásokat.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly

Kijelentette: a magyarokról mára az a kép alakult ki az európai porondon, hogy mindent másként csinálnak. A 2008-as pénzügyi válság utáni időszak, amelyben élünk, rákényszerít minket arra, hogy új módszereket keressünk – mondta.

Orbán Viktor kijelentette: Brüsszel nem tudja eldönteni, hogy fekete bárányként vagy sikertörténetként tekintsen Magyarországra. A gazdasági számadatok alapján egyértelműen sikertörténetről van szó, de a módszert, amellyel elértük ezeket az eredményeket, számos kifogás ért – mondta.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly

Azt viszont senki nem vitatja el, a javunkra írják, hogy „mi legalább nem a németek pénzén tudtunk sikeresek lenni” – fogalmazott. Sokan úgy képzelik el az európai jövőt, hogy majd valahogyan a németek pénzét vonjuk be a közös felelősségvállalásba – fűzte hozzá.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly

Magyarország azért is híve a fegyelmezett költségvetési gazdálkodásnak, hogy ne szoruljon rá másnak a pénzére, mert annak „előbb-utóbb a méltóságunk elvesztése, az irántunk érzett tisztelet elpárolgása és alávetettség lesz a vége, márpedig ezt a magyarok rosszul tűrik” – mondta.

(MTI)