Magyarország, Szerbia és Kína szerdán aláírja a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítéséről szóló megállapodást, ennek köszönhetően megépül az a tranzitútvonal, amelyen keresztül a kínai áruk a leggyorsabban juthatnak a görög kikötőkből Európába – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök Belgrádban a Kelet-Közép-Európa (KKE)-Kína csúcsértekezleten.

A vonalat Kína pénzügyi és technikai segítségével valósítják meg.

"Ez a vasútvonal lesz az egyik szakasza annak a Görögországból induló tranzitútvonalnak, amely Macedónián, Szerbián és Magyarországon keresztül Nyugat-Európa felé halad majd" - ismertette a részleteket a kormányfő.

Orbán közölte azt is, hogy a Bank of China Budapesten alakítja meg regionális központját.

Kép letöltéseFotó: MTI/AP/Marko Drobnjakovic

Beszédében a világban folyó változásokra és azok következményeire is kitért. "Be kell ismernünk, hogy a globális politikát, gazdaságot és biztonságot érintő változásoknak a következményeként versenyképesség szempontjából kontinensünk nem volt olyan sikeres, mint a többi" - fogalmazott. Hozzátette: eközben mindenki egyetért abban, hogy a közép- és kelet-európai térség lett és lesz a növekedési motorja Európában.

"Az a tény, hogy a gazdasági növekedésünk magasabb volt az európai uniós átlagnál, különleges felelősséggel jár" - közölte, majd úgy folytatta, hogy a gazdasági növekedés további serkentése európai érdek.

Kép letöltéseFotó: MTI/AP/Marko Drobnjakovic

A miniszterelnök szerint "az Európai Unió hibát követne el, ha ebben az időszakban befelé fordulóvá válna, éppen ellenkezőleg: Európának képesnek kell lennie stratégiai együttműködést kiépíteni a világ leggyorsabban fejlődő régióival”. Ezért Európa egyik legfontosabb érdeke az, hogy a legszorosabb együttműködést alakítsa ki Kínával, a régió pedig játsszon továbbra is aktív szerepet a kínai-európai együttműködésben - fejtette ki Orbán Viktor.

(MTI)