Az ukrajnai krízisről, parlamenti képviseletről és Kárpátalja fejlesztéséről tárgyalt Orbán Viktor a KMKSZ vezetőivel.

Európa, Magyarország és a kárpátaljai magyarság számára most a béke megteremtése a legfontosabb Ukrajnában – hangzott el Orbán Viktor miniszterelnök és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) vezetőinek csütörtöki Budapesti megbeszélésén. Erről Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője tájékoztatta a kormany.hu-t.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly

Orbán Viktor az Országházban fogadta Brenzovics Lászlót, a KMKSZ elnökét valamint Gulácsy Géza és Barta József alelnököket. Havasi Bertalan közlése szerint a miniszterelnök hangsúlyozta: a magyar kormány mindent megtesz a válság békés rendezése érdekében és kiemelt figyelemmel kíséri a kárpátaljai magyarság helyzetét a konfliktusban.

Ukrajnában hamarosan kiírják a parlamenti választásokat, ennek kapcsán a tanácskozás résztvevői reményüket fejezték ki, hogy az ukrán államfő teljesíteni tudja szerződésben vállalt ígéretét a kárpátaljai magyarság parlamenti képviseletének megteremtésére.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly

A KMKSZ vezetői tájékoztatták a magyar miniszterelnököt a Kárpátalját érintő fejlesztési terveikről. Orbán Viktor leszögezte, hogy az Ukrajnában élő magyarság jelenleg kiemelt helyet foglal el a magyar nemzetstratégiában, ezért kormánya minél több olyan fejlesztésben részt kíván vállalni, mely a kárpátaljai magyarok életét megkönnyíti.

(kormany.hu)