A balatoni térség polgármesterei is érzik, hogy a gazdaság beindult, és ezt szeretnék a fejlesztésekben is tapasztalni – mondta a miniszterelnök, miután a Balatoni Szövetség tagjaival folytatott megbeszélést csütörtökön Szigligeten.

Orbán Viktor az M1 aktuális csatornán élőben sugárzott nyilatkozatában felhívta a figyelmet arra, hogy az érintett tapolcai térségben vasárnap időközi parlamenti választás lesz.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly

Mint mondta, ennek a területnek a települései valamilyen szálon mind kötődnek a Balatonhoz vagy a balatoni turizmushoz, ezért a megbeszélésen is ezzel kapcsolatos témák kerültek szóba, a polgármesterek kérték például az építési, tervezési szabályrendszer egyszerűsítését, mert „megfojtja őket a bürokrácia”.

A több mint egyórás egyeztetésen téma volt a balatoni vízszint kérdése is, a polgármesterek elmondták, ha nincsenek védművek, akkor inkább az alacsonyabb vízállás a kívánatos – ismertette a kormányfő, hozzátéve, megállapodtak, hogy a kérdést a polgármesterek minden évben véleményezni fogják.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly

Szó volt továbbá bicikliutak felújításáról, a tóparttól távolabb eső településeket elérő kerékpárutak megépítéséről, valamint a horgászatról, halászatról is – közölte a miniszterelnök.

„Amit mi érzünk Budapesten, hogy a gazdaság megindult, hogy mozog, hogy több pénz van az emberek zsebében, hogy előrelépünk, ezt a polgármesterek is érzik, és szeretnék ennek már a fejlesztésekben látni a jeleit” – összegzett Orbán Viktor.

(MTI)