Felvidék, Kárpátalja és Erdély után utolsó állomására, a vajdasági Muzslyára érkezik szombaton a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága idei tematikus éve, a 2018 a külhoni magyar családok éve Kárpát-medencei tavaszi körútja a HelloWood alkotócsoporttal.

A körút keretében a Nemzetpolitikai Államtitkárság a HelloWood csapatával magyar kisközösségeket keres fel a Kárpát-medencében azzal a céllal, hogy a közös építésen, alkotáson, barkácsoláson keresztül erősítse a közösséghez tartozás élményét, s ezáltal magát a közösséget. A fából készült bútorokat a közösség egy kisközösségnek ajánlja fel.

A körút május elején indult a felvidéki Búcson, a kárpátaljai Ráton, majd az erdélyi Marossárpatakon és Krasznán folytatódott. Június 9-én, szombaton érkezik utolsó állomására, a vajdasági Muzslyára.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága 2018 elején hirdette meg a külhoni magyar családok évét, amely kapcsolódik a magyarországi Családok Évéhez. A tematikus év célja, hogy elősegítse, hogy a külhoni magyar közösségeket kisgyermekkortól időskorig felkészült támogató környezet – gyermekorvosok, gyermekpszichológusok, pedagógusok, megerősített intézmények, munkaadók – vegyék körül.

A tematikus év keretében külhoni magyar családbarát vállalkozások számára kiírt pályázattal, körutakkal, családoknak és fiataloknak szóló táborokkal, a családokat segítő szakembereknek szóló továbbképzésekkel segítik a határon túli magyar családokat. A március elején 500 millió Ft-os keretösszeggel meghirdetett pályázatra – amelyre olyan külhoni magyar vállalkozások jelentkezhettek, amelyek családbarát szolgáltatásokat nyújtanak – 758 pályázat érkezett. A pályázatok feldolgozása és értékelése jelenleg zajlik, eredmények hamarosan várhatók. 2018. június 12-én a Nemzetpolitikai Államtitkárság 200 külhoni vállalkozónak szervez továbbképzést, amely keretében a szervezetfejlesztés lesz a téma, ezzel is segítve a szülőföldön maradást és boldogulást.

Az év további részében számos további rendezvénnyel várja az Államtitkárság a külhoni magyar családokat: június 17–23. között Ringató-képzés keretében tovább erősítjük a magyar szülői közösségeket, július 1-től az Otthon Segítünk Alapítvány önkéntes koordinátorképzését támogatjuk, július 29–augusztus 4. között 50 külhoni magyar nagycsaládnak biztosítunk lehetőséget a magyarországi Kolompos-táborban való részvételre, 2018. augusztus 5–11. között pedig HelloWood Táborba várjuk a 14-18 év közötti fiatalokat.

Az ősz folyamán az Államtitkárság kezdőcsomagot biztosít azoknak a külhoni magyar családoknak, akik igényelték a 2018. január 1. óta elérhető anyasági támogatást, továbbá a külhoni magyar védőnők, gyermekorvosok, gyermekpszichológus hálózata is tovább erősödhet az ősszel megrendezésre kerülő képzéseken és szemináriumokon.

(Miniszterelnökség)