Mátyás olyan sokoldalú király, aki Kárpát-medence szerte nemcsak a magyaroknak, hanem a környező nemzeteknek is mindmáig ünnepelt történelmi személyisége – hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Mátyás király Emlékév keretében Bécsben rendezett konferencián szerda délután.

Az államtitkár felidézte: amikor 2017 decemberében a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága úgy döntött, hogy Mátyás király Emlékévet hirdet, egy olyan személyiséget akart fókuszba állítani, aki a magyarság mindennapjaiban is jelen van, „akire kortól függetlenül mindannyian büszkék lehetünk.” Kiemelte: „az emlékév keretében – a Magyarság Háza közreműködésével – egy olyan színes, mozgalmas időszakot zárhatunk le, amelynek keretében öt Mátyás-kiállítás huszonnégy változatát mutathattuk be, a programjaink eljutottak Rómától Torontón át Kolozsvárig.” A programsorozattal több ezer gyermeket és felnőttet értek el szerte a Kárpát-medencében és a diaszpórában.

Potápi Árpád János hangsúlyozta: Mátyás a közép-európai nemzetek uralkodójaként felismerte, hogy a legfőbb veszély az Oszmán Birodalom terjeszkedése, és tisztában volt azzal, hogy a keresztény civilizáció védelme csakis Európa – ezen belül elsősorban Közép-Európa – nemzeteinek összefogásával lehetséges.  Hozzátette: Mátyást bátran nevezhetjük a közép-európai egység egyik megteremtőjének.

Az államtitkár kiemelte: Bécs városa többszörösen is kapcsolódik Mátyáshoz – ide hozta túszként először V. László, majd évtizedek múltán bevette a várost. Hozzátette: az osztrák fővárosban megrendezett konferencia célja, hogy nemzetiségtől függetlenül emléket állítsanak a halhatatlan uralkodónak.

(Miniszterelnökség)