Még öt napig, március 12-ig lehet jelentkezni a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által meghirdetett Kőrösi Csoma Sándor Programra és Petőfi Sándor Programra.

Az immár hatodik éve futó Kőrösi Csoma Sándor Program (KCSP) célja a világban szétszórtságban, diaszpórában élő magyarság támogatása és közösségi életének erősítése, míg a KCSP mintájára 2015-ben indított Petőfi Sándor Program (PSP) középpontjában a Kárpát-medencei szórványban élő magyarság felkarolása és segítése áll. Mindkét programra a magyar nemzet iránt elkötelezett, közösségszervező tevékenységekben jártas, 20. életévet betöltött, büntetlen előéletű magyar állampolgárok jelentkezését várják Magyarországról és a külhoni területekről egyaránt. A feltételek között szerepel továbbá a legalább középfokú iskolai végzettség, a közösségszervező, hagyományőrző vagy egyéb, közösségi tevékenységekben való aktív részvétel, a magas szintű angol nyelvtudás vagy a célország nyelvének legalább társalgási szintű ismerete.

A nyertes ösztöndíjasok 9 hónapot töltenek az északi félteke országainak magyar közösségeinél, beleértve az Amerikai Egyesült Államokat, Kanadát, Európa országait és Izraelt, míg a déli féltekére utazók – Latin-Amerika, Dél-Afrika, Ausztrália és Új-Zéland – 7 hónapig segíthetik a diaszpórában élő magyar közösségek mindennapi életét. Az ösztöndíjasok elsődleges feladata a közösségi élet szervezése, magyar nyelv, népzene- és néptáncoktatás, cserkészetben és a nemzeti ünnepekhez kapcsolódó rendezvények szervezésében való aktív részvétel és bármely olyan tevékenység, amellyel a diaszpórában és szórványban élő közösségek magyar identitásának megőrzését és erősítését segítik. A pályázati felhívások és jelentkezési lapok elérhetők a Nemzeti Regiszter honlapon – www.nemzetiregiszter.hu –, valamint a www.korosiprogram.hu és www.petofiprogram.hu honlapokon.

(Miniszterelnökség)