A határon túli magyar szakemberekre is számítanak a Paks II. projektben, a magyarnyelvű szakképzőintézményeket ösztönzik arra, hogy igazítsák ehhez képzési palettájukat - mondta a nemzetpolitikáért felelős államtitkár szerdán, a Határtalanul! program - amelynek keretében határon túli magyarokhoz utazhatnak iskolai csoportok - tájékoztató körútjának paksi állomásán.

Potápi Árpád elmondta: Süli Jánossal, a térség KDNP-s országgyűlési képviselőjével, a Paks II. projektért felelős miniszterrel, hónapokkal ezelőtt megkezdték az egyeztetést annak érdekében, hogy bevonják a határon túl élő magyar szakembereket a beruházásba.

Fotó: Makovics Kornél

Nem az a céljuk, hogy elcsábítsák otthonukból a magyarokat, hanem olyan, jó kereseti lehetőséget biztosító munkalehetőséget kínáljanak nekik, ami arra ösztönözi őket, hogy ne Nyugat-Európában dolgozzanak, hanem az anyaországban, közelebb a szülőhelyükhöz - közölte.     Hozzátette: megkeresik a határon túli szakképző intézményeket annak érdekében, hogy a képzési paletta összeállítását hangolják össze a paksi beruházás szakemberigényével.

Kovács Pál, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár azt mondta, a paksiaknak nincs szégyenkezni valójuk, ha a határon túl élő magyarokról való gondoskodásról, kapcsolattartásról van szó. Keresik azokat a kapcsolatokat, amelyekkel a szomszédos országokban élő magyar munkavállalókat Paksra tudnánk csábítani dolgozni az atomerőmű bővítésére - mondta. A nyugat-európai projekteken dolgozók elszakadnak családtól, hazától, nyelvtől; őket szeretnék haza hívni, ami lehetőséget teremtene a családok szorosabb kapcsolattartására - tette hozzá.

Potápi Árpád azt mondta, a Tolna megyei iskolák korábban is aktívak voltak a Határtalanul! programban. Tavaly a megyében 60 nyertes pályázat született, így több mint kétezer diák - köztük nyolcszáznál több középiskolás - jutott el egy-egy határon túli területre, Tolnába pedig hatszáz határon túli fiatal látogatott el.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy március 30-áig várják iskolai közösségek pályázatát a Határtalanul! programban. Reményeik szerint idén is 100-105 ezer anyaországban élő fiatal juthat el a kormány támogatásával, iskolai szervezésben határon túli területekre, és köthet ottani gyerekekkel ismeretséget, barátságot - fogalmazott.

(MTI)