A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága 2018 augusztusában hirdette meg idei felhívását a Szász Pál tanulmányi ösztöndíjra, amelyre a Magyarországgal szomszédos országokban vagy a diaszpórában élő, jogászképzésben részt vevő hallgatók jelentkezhettek.

A pályázatokat 2018. augusztus 24. - október 10. között lehetett benyújtani, az ösztöndíjat az idei évben 30 külhoni magyar jogászhallgató nyerte el.

A támogatásban részesülő pályázók közül 21 erdélyi, 7 vajdasági és 2 felvidéki fiatal van. A pályázatok formai követelményeknek való megfelelését a felhívást kiíró Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vizsgálta, a tartalmi és szakmai értékeléseket a Nemzetpolitikai Államtitkársággal és a Budapesti Ügyvédi Kamarával együttműködve végezte.

Az ösztöndíjat elnyerő hallgatók 12 hónapon keresztül összesen 600 ezer forint támogatásban részesülnek, a pályázat teljes kerete 18 millió forint. Az ösztöndíjasokat év közben ügyvédek tutorálják, nyári gyakorlatukat pedig egy-egy neves ügyvédi irodánál töltik. A szakmai program a Budapesti Ügyvédi Kamara közreműködésével zajlik.

Az ösztöndíj meghirdetésével a magyar kormány célja a magyar jogászképzés fejlesztése a külhoni magyar területeken, ezáltal a külhoni magyarság jogi gyarapodásának elősegítése a Kárpát-medencében és a diaszpórában.

(Miniszterelnökség)