Magyarország javítani fogja kapcsolatait az Egyesült Államokkal, "soha nem az Egyesült Államokkal volt vitánk, hanem a Demokrata Párt ideológiájával" - jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, miután a Vatikánban találkozott Ferenc pápával az általános audiencián.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke üdvözölte Donald Trump megválasztását, hangsúlyozva, hogy a KDNP mindig is a republikánusokat tekintette testvérpártnak. Semjén Zsolt úgy fogalmazott, hogy a balliberális nyomás ellenére az amerikai nép "nem hagyta magát belekényszeríteni az establishmentbe". Hozzátette, hogy Magyarország javítani fogja kapcsolatait az Egyesült Államokkal: "nekünk soha nem az Egyesült Államokkal volt vitánk, hanem a Demokrata Párt ideológiájával" - hangoztatta a miniszterelnök-helyettes.

Kép letöltése

Úgy vélte, Donald Trump lehetőség arra, hogy visszatérjen a korábban Ronald Reagan képviselte republikánus politika, "ami nekünk a szabadságot, Amerikának a nagyságot jelentette". Semjén Zsolt a Vatikán közelében október 13-án felállított Misericordia (Irgalmasság) című magyar képzőművészeti projekt (misericordiaroma.com) záróeseményére érkezett az olasz fővárosba. Részt vett Ferenc pápának a Szent Péter téren tartott szerdai általános audienciáján, amelyen gyűrűcsókra járult az egyházfőhöz.

A pápával folytatott találkozón Semjén Zsolt szólt a magyar művészi installációról, amely Magyarország tisztelgése kívánt lenni a pápa által meghirdetett irgalmasság szentéve előtt, valamint a magyar művészet bemutatását is szolgálta. Semjén Zsolt elmondta az egyházfőnek, hogy az installáció jövő pünkösdre Csíksomlyóra kerül át. A miniszterelnök-helyettes Szent Márton ezüstérmét adott át Ferenc pápának a szent november 11-i ünnepe és a magyarországi Szent Márton-emlékév alkalmából.

Beszámolt az egyházfőnek arról, hogy nemrég Buenos Airesben az ott élő magyar közösséggel találkozott, amelynek tagjait az argentin származású pápa is jól ismeri. A világban élő magyarság összefogása, a nemzeti identitás megőrzése nagyon fontos - mondta Ferenc pápa, aki magyarul, "Isten éltessével" köszöntötte a magyar kormány képviselőit.

Kép letöltéseSemjén Zsoltot Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kísérte

Semjén Zsolt az MTI-nek elmondta, a Vatikán elismeréssel fogadta, hogy a magyar kormány keresztényüldözés elleni államtitkárságot hozott létre. Jelenleg a világban 250 millió embert üldöznek vallásáért, köztük 200 millió a keresztény, és erről a keresztény Nyugat nem vesz tudomást - mondta. Kiemelte, hogy az államtitkárságnak "erős az üzenete", mivel Magyarország az első, amely a keresztényüldözés elleni fellépést nem egy NGO-ra, vagyis egy nem kormányzati szervezetre bízta, hanem beemelte az államrendszerbe, így deklarálva, hogy különleges a kapcsolata a kereszténységgel.

(MTI)