Megdöbbentő és felháborító a beregszászi református templomot csütörtök hajnalban ért támadás, amelynek során ismeretlen tettesek megrongálták a városközpontot ékesítő épület falát, festékkel meggyalázva egy szent helyet és a helyi magyar közösségi élet fontos központját.

Aggasztó, hogy a kárpátaljai magyarságnak az utóbbi hónapokban atrocitások sorozatát kell elszenvednie, a legsúlyosabb ezek közül a KMKSZ székház felrobbantása volt. A csütörtök éjjeli támadás a helyi magyar egyházi élet fontos helyszínét érte, megsértve azt a vallási toleranciát, amely a Kárpátalján élőket mindig is jellemezte. A támadással az elkövetők nem csak a helyi magyar és református közösséget gyalázták meg, hanem egyúttal azt a több mint két éve tartó, nagyszabású felújítási munkát is semmibe vették, amely jelenleg a templomban zajlik annak érdekében, hogy az a jövőben is az egyházi és közösségi élet méltó központja és a város ékessége legyen.

Magyarország Kormánya szolidáris a kárpátaljai magyar közösséggel, és elvárja az ukrán hatóságoktól, hogy minél előbb derítsék fel a támadás hátterét, találják meg az elkövetőket, és tegyenek meg mindent a hasonló esetek megelőzése és a kárpátaljai magyar közösség biztonságának garantálása érdekében.

(Miniszterelnökség)