Jövő hétfőn indul a Magyar Állami Operaház egyik legnagyobb vállalkozása, a Kárpát-Haza OperaTúra, amelynek első részében, szeptember 4. és 21. között Erdély nyolc városában mutatja be a társulat a Hunyadi László című operát és a Víg özvegy című operettből készült balettelőadást.

A szeptemberi fejezet állomásai Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Marosvásárhely, Nagyvárad, Temesvár, Arad és Kolozsvár.

"Egy kihívást lehetőséggé változtattunk" - hangoztatta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a keddi budapesti sajtótájékoztatón. Hozzátette: az Operaház épületének másfél évig tartó teljes felújítása adta az apropót ahhoz, hogy a társulat a Kárpát-medencei magyarságnak, a magyar lakta területeken is bemutatkozzon. Az Operaház nagyszabású turnéjának egyik célja, hogy a magas művészeten keresztül erőt és büszkeséget adjon a külhoni magyarságnak - tette hozzá a miniszterelnök-helyettes.

A Kárpát-Haza OperaTúra két részből áll, először Erdélyben, majd 2018 februárjában a Délvidék, a Felvidék és Kárpátalja városaiban lép fel a társulat - mondta el Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

Kép letöltéseFotó: Váli Miklós

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára azt emelte ki, hogy a dalszínház 130 éves fennállása óta a társulat először indul ilyen jelentős turnéra. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Operaház főépületének felújítása, valamint az Erkel Színház mellett a világ nagy operaházaihoz méltó megoldásként újul meg az Eiffel-csarnok, amely a Magyar Állami Operaház műhely- és raktárháza, illetve próbacentruma lesz és remélhetőleg jövőre készül el.

Elmondta: a kormány az erdélyi turnéra 1,6 milliárd forintos támogatást nyújt, és ugyanekkora összeget biztosít a jövő februári turnéra is. "Összességében ez a 3,2 milliárd forint biztosítja a költségvetési hátterét a 400 fős apparátus finanszírozásának, valamint a díszletek elszállításának" - tette hozzá.

Bíró Rozália, az RMDSZ Bihar megyei szenátora úgy fogalmazott, hogy "példaértékű ez a kezdeményezés abban a mai Romániában, ahol magyar kisebbségként nap mint nap küzdünk azzal, hogy használhassuk az anyanyelvünket".

Kiemelte, hogy az előadások által a romániai magyarság bekapcsolódhat az anyaország vérkeringésébe, amely hozzásegíthet a közös jövő építéshez, de az erdélyi turné a közösségi együttlétet is hivatott szolgálni. Erdélyben nyolc helyszínen csaknem 55-60 ezer ember láthatja majd az előadásokat - mutatott rá.

A turné alkalmával kettős szereposztásban adják elő Erkel első mesteroperáját. A főbb szerepekben Miklósa Erikát vagy Kolonits Klárát, de számos erdélyi születésű művészt, így a címszerepet alakító Kiss B. Atillát és Pataki Adorjánt, valamint Gara Mária szerepében Kriszta Kingát is láthatja a közönség.

Kép letöltéseFotó: Váli Miklós

Minden városban két napot időzik a társulat, az első napon a Hunyadi László, a másodikon Lehár Ferenc világhírű operettjének zenéjére készített balett, A víg özvegy lesz látható a brit Ronald Hynd koreografálásában - emelte ki a főigazgató.

Ronald Hynd brit koreográfus pályafutását felidézve elmondta: táncos éveiben a londoni The Royal Ballet táncművésze volt, később Münchenben balettigazgatóként dolgozott. 1975-ben kapott felkérést az ausztrál balett igazgatójától, hogy koreográfiát készítsen Lehár Víg özvegyére. Az előadás nagy sikert aratott, és tíz évvel később Bécsben is bemutatták.

A Magyar Nemzeti Balett társulata erős és jó színvonalú együttes - hangsúlyozta a brit koreográfus.

(MTI)