Kovács Zoltán visszautasította a Human Rights Watch (HRW) ügyvezető igazgatója által korábban megfogalmazott bírálatokat az EUObserveren pénteken megjelent írásában, rámutatva, hogy a magyar intézkedések eddig hatékonynak bizonyultak az új típusú koronavírus-járvány terjedési görbéjének ellaposításában.

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a brüsszeli hírportálon Kenneth Roth véleménycikkére reagált, amelyben aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök "az utóbbi évtized autoriter intézkedéseinek betetőzéseként abszolút hatalmat szerzett Magyarországon a koronavírus-világjárvány leple alatt".

Kovács Zoltán kiemelte, az úgynevezett felhatalmazási törvény bírálói arról nem beszélnek, hogy a kormány eddigi lépései sikeresek voltak a fertőzés terjedésének fékezésében, az egészségügyi rendszer támogatásában és az életmentésben, a bevezetett intézkedések pedig népszerűek a lakosság körében.

"Miközben a Human Rights Watch igazgatója a köldökét nézi Genfben, és a +tekintélyelvű rothadás+ miatt izgul, a magyarok biztos kezet keresnek a kormánykeréknél, hogy átvészeljék ezt a vihart" – fogalmazott.

Hangsúlyozta azt is, hogy az Európai Unió több tagállamában is rendkívüli felhatalmazást kapott a kormány, mégsem kiáltanak diktatúrát ezen országokban.

Leszögezte, hogy nincs szó a jogállamiság megsértéséről, a kritikusok ugyanazokból a liberális magyar forrásokból tájékozódnak, s nem támasztják alá állításaikat semmiféle bizonyítékkal.

"Amikor a szuverén nemzeti kormányok fellépése hatékonynak bizonyul, ideje lenne megállítani az európai szolidaritást aláásó globalista rothadást" - írta Kovács.

(MTI)