Mi köze a tanszabadsághoz a CEU-nak - kérdezte olvasói levélben Kovács Zoltán magyar kormányszóvivő a Globe and Mail című kanadai napilapban, a Közép-európai Egyetem (CEU) rektorával, Michael Ignatieff történésszel készült, hétfőn megjelent interjúra reagálva.

Ignatieff az interjúban egyebek közt azt mondta, hogy Magyarország egypártrendszer felé halad, és ugyanez lehet számos más ország jövője is. "A CEU, ez a kis egyetem a helyzet túldramatizálása nélkül, demokratikus és antidemokratikus erők ütközésének középpontjába került. Ha nincsenek szabad egyetemek, akkor valójában nincs demokrácia. A tanszabadság nem professzorok fényűzése, hanem alapmutatója a demokrácia milyenségének, illetve egyáltalán meglétének" - mondta Ignatieff.

Kovács Zoltán erre reagálva írt olvasói levelet, amelynek a kanadai lap helyt adott mind nyomtatott, mind elektronikus kiadásában. A magyar kormány szóvivője szerint jó lett volna, ha az interjút készítő újságíró, Daniel Nolan több fontos kérdést is feltesz Ingatieffnek.

"Milyen alapon ad amerikai diplomát a CEU, amikor nem tart akkreditált felsőoktatási kurzusokat az Egyesült Államokban?" - teszi fel a kérdést Kovács Zoltán, aki emlékeztet: "a CEU-nak van egy Magyarországon regisztrált és akkreditált 'leányvállalata', a Közép-európai Egyetem, melyen folytatódhatnak a kurzusok és amely diplomákat is adhat". Ennél fogva mi köze lehet mindennek a tanszabadsághoz?" - kérdezte a szóvivő.

(MTI)