A kormány 25 milliárd forinttal támogatja a budapesti állatkert felújítását – hangzott el Kovács Zoltán kormányszóvivő, Tarlós István főpolgármester és Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója közös sajtótájékoztatóján.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly

A kormány tegnap hozott döntésével mintegy 25 milliárd forinttal támogatja a Fővárosi Állat- és Növénykert felújítását, a Pannon Park létrejöttét – jelentette be Kovács Zoltán kormányszóvivő a Holnemvolt Parkban, a volt vidámpark területén. A kormányülésen a területi bővítést is megvitatták – tette hozzá –, s ennek értelmében az állatkerthez csatlakozik az egykori vidámparki helyszíneken kialakítandó két nagy létesítmény, a Mesepark és a Pannon Park.

A Mesepark 1,3 milliárd forintos, immár 2013 óta futó beruházás, míg a jelenlegi kormánydöntés a Pannon Park 25 milliárd forintos támogatására vonatkozik.

Tarlós István budapesti főpolgármester a sajtótájékoztatón közölte: 2016-ra, vagyis az állatkert alapításának 150. évfordulójára készen lesz a Mesepark, amely a 10 év alatti gyermekeket célozza meg. A Pannon Park átadása 2018-2019-ben, több ütemben történik meg.

A főpolgármester kiemelte a Fővárosi Állat- és Növénykert turisztikai jelentőségét, hangsúlyozva, hogy ez a leglátogatottabb budapesti intézmény, melyet immár a hetedik generáció látogatja, s ahol az utóbbi 100 évben mintegy 100 millió ember fordult meg.

Kép letöltéseBiodóm a Pannon Parkban. A Fővárosi Állat- és Növénykert látványterve.

A főpolgármester emlékezetett, hogy az elavult vidámparkot 2012-ben fővárosi döntés alapján kiszervezték a helyszínről, és az így felszabaduló 6,5 hektárt az állatkert rendelkezésére bocsátották. Korábban az állatkert 18 hektáron terült el, ez később 10,8-ra csökkent, s most ismét eredeti méretére nőhet – mondta Tarlós István.

A Vidámpark kiszervezésével kapcsolatban megjegyezte, hogy a helyén lévő, jelenlegi Holnemvolt Park látogatottsága is jóval meghaladta a Vidámpark utolsó éveinek átlagos éves látogatószámát; emellett az Állatkert még a legnagyobb budapesti múzeumok látogatottságát is jócskán megelőzi. Tarlós István egyúttal köszönetet mondott a kormánynak a projekt támogatásért.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly

Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója kiemelte: a Mesepark után kialakítandó Pannon Park – amely Budapestet a miocén korba repíti vissza – a tervek szerint Európa legnagyobb biodómját foglalja magába, Közép-Európa legnagyobb akváriumában pedig a Pannon-tenger élővilágát mutatja majd be – mondta a főigazgató.

A biodóm a Pálmaháznál is sokkal nagyobb, hatalmas fedett park, amely szubtrópusi növényzettel és különleges állatokkal (6-9 elefánttal), vízi szafarival és közösségi térrel várná a látogatókat. Ehhez csatlakozik majd az akvárium, illetve a tágas szabadkifutók. A komplexum a régió egyik legfontosabb, élvonalbeli turisztikai programhelyszíne lesz a tervek szerint.

Az állatkert vezetője a sajtótájékoztatón hozzátette: a jelenlegi egymilliós látogatószám 2020-ra a legszerényebb becslés szerint 1,3 millióra nő, és még a másfélmillió sem számít elrugaszkodottnak. Persányi Miklós szerint a bevételek a kiadások fölött alakulnak majd. Szabadidős programként az eddigit is meghaladó, jelentős turisztikai vonzerőt gyakorolhat mind a belföldi, mind a Magyarországra irányuló külföldi turizmus vonatkozásában.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly

Különösen fontos, hogy elsődlegesen a kisgyermekes családokat megcélozva a családi szabadidő eltöltés bővül újabb lehetőségekkel. A közvetlen előnyök között szerepel a munkahelyteremtés is, legalább 200 új munkahely létesül a beruházással. A főigazgató hozzáfűzte: a kibővített és felújított létesítmény világviszonylatban is figyelemre méltó lesz, ebben a kategóriában csak Angliában, Németországban és Szingapúrban vannak állatkertek.

A sajtótájékoztatón prezentált ppt a jobb oldali hasábban érhető el.

A sajtótájékoztató teljes felvétele letölthető a Sajtószobából.

(kormany.hu, Fővárosi Állat- és Növénykert, MTI)