A kormányszóvivő szerint látható, hogy a Soros-párti erők kampánya újra erőre fog kapni; ott vannak az asztalon Brüsszelben azok a tervek, amelyekről kérdéseket tesznek fel a nemzeti konzultációban, és azok az erők, amelyek ezek megvalósításán szervezkednek, dolgoznak az Európai Parlamentben.

Kovács Zoltán az M1 aktuális csatornán csütörtökön úgy fogalmazott: Guy Verhofstadtról, az Európai Parlament (EP) liberális frakcióvezetőjéről "tudjuk, hogy régóta nem szeret minket", de az ő támadása azért is érthetetlen, mert minden olyan kezdeményezést megszavazott, amely a kötelező kvóta bevezetésére irányult. Hozzátette: a belga politikus "beavatkozott a magyar belpolitikába", amikor a tavalyi népszavazáson igen szavazatra buzdított.

Azzal kapcsolatban, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, felgyorsultak az események Brüsszelben, Kovács Zoltán azt mondta: "kísérteties az összhang"; hirtelen, miközben a hírek szerint várható Soros György ottani látogatása, megszólalnak olyan képviselők, akik az üzletember szimpatizánsai, vagy legfőbb segítői Brüsszelben, és elkezdik megfogalmazni a már ismert vádakat, ebben az esetben a nemzeti konzultációról.

Guy Verhofstadt, az EP liberális frakcióvezetője több közösségi oldalon is megosztotta a magyar kormányt, valamint a nemzeti konzultációt bíráló megjegyzéseit, arra kérve Brüsszelt, hogy minősítse az unió alapelveivel ellentétesnek, vagyis tiltsa meg a nemzeti konzultációt. Az EP liberális frakcióvezetője közösségi oldalán a magyar miniszterelnökről azt írta: "újabb botrányos módon próbálja megerősíteni önkényuralmát Orbán, félelmet gerjeszt".

(MTI)