Király Nóra az áldozatsegítésről szóló szakmai egyeztetés utáni sajtótájékoztatón elmondta, országos szinten több mint 150 együttműködési megállapodása van az Igazságügyi Minisztériumnak az áldozatsegítés területén. Hangsúlyozta: nagyon hisznek a közös munkában, az együttműködésben, és abban, hogy együtt, közösen el tudják azt érni, hogy minél kevesebb bűncselekmény mellett minél több áldozatnak segítsenek.

Király Nóra kiemelte, 2025-re azt szeretnék elérni, hogy minden vármegyében legyen áldozatsegítő központ, valamint, hogy még több együttműködési megállapodást kössenek civil és egyéb szervezettekkel, egyházakkal, állami cégekkel.

Vörös Ferenc, Békés vármegyei rendőrfőkapitány azt mondta, a rendőrségnek nemcsak az a dolga, hogy felderítsen egy ügyet, hanem az is, hogy az áldozatok "terheit valamelyest enyhítse". Úgy fogalmazott, az áldozatoknak felajánlják az áldozatsegítő központot, és tájékoztatják őket az ügymenetről. Hozzátette: ezt általában pozitívan fogadják.

A rendőrfőkapitány emlékeztetett arra, hogy amíg nem épült meg a most egyéves Békéscsabai Áldozatsegítő Központ, addig a rendőrfőkapitányság épületében működött egy áldozatsegítő pont, és már akkor is elfogadták a sértettek a felajánlott segítséget. Elmondta: a vármegyében tavaly 4300 körül volt az ismert bűncselekmények száma, amelyből mintegy 550 sértett vette igénybe valamilyen módon az áldozatsegítő rendszert.

(MTI)