A szakmai és társadalmi egyeztetés eredményeképp beérkezett javaslatok együttes feldolgozásával készül a pályázati felhívás, amely tervezetének részletei várhatóan már jövő héten megismerhetőek lesznek.

A 2019-ben életre hívott Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület (LITT) tegnapi ülésén a lakáspiac szerepelői osztották meg tapasztalataikat és konstruktív javaslataikat egymással. Az év elején elstartolt CSOK Plusz eddigi eredményei nagyon bíztatóak, az ingatlanhitelek piacán is prognosztizálható a népszerűsége. Az építőipar képviselői üdvözölték a nemrég bejelentett, új Otthonfelújítási Programot, kiemelve a hazai építésgazdaság alapanyaggyártói, kereskedői és kivitelezői számára megrendelést jelentő hatását, együttesen támogatva a gazdaságélénkítést és lakásállomány megújulását.

Fábián Gergely államtitkár kiemelte, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium számára kiemelten fontos, hogy a program sikeres legyen, ezért aktívan egyeztet a piaci szereplőkkel. A sikerhez gördülékeny folyamat kell az igényléstől kezdődően, valamint el kell kerülni, hogy áremelések erodálják a támogatást vagy hiányok alakuljanak ki a piacon. Ennek érdekében az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. kialakít egy felületet, amelynek segítségével a leendő pályázó előzetes kalkulációkat végezhet el a várható költségeket és energiamegtakarítást tekintve. Utóbbi megmutatja, hogy a tervezett beruházással elérhető-e a támogatás feltételeként meghatározott, épületenként legalább 30 százalékos primer energiamegtakarítás. A program keretében kivitelezői minősítéssel is segítjük a lakosságot a megfelelő szakemberek megtalálásában.

A kamatmentes hiteltermék a háztartások önerejével együtt akár 7 milliós beruházással járul hozzá a családok otthonának felújításához, amely keretében:
- épület külső határoló elemeinek hőszigetelése;
- nyílászárócsere;
- használati melegvíz-rendszer korszerűsítése és
- fűtésrendszer korszerűsítése valósítható meg akár 3,5 millió forint vissza nem térítendő támogatással.

A pályázati felhívás tervezetének további részletei várhatóan jövő héten megismerhetőek lesznek.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)