Bebizonyosodott, hogy minden rendben van a földbérleti pályázatoknál. Az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának ellenőrző albizottsága nem talált jogi kifogást a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet ( NFA) központjában tartott kihelyezett ülésén - jelentette ki Szabó Csaba, a vidékfejlesztési tárca miniszteri biztosa a zárt ülés után. Az ellenzéki képviselők egyszerűen más gazdákat szerettek volna helyzetbe hozni a pályázatokon, a nyertes gazdák helyett.

Az NFA székház előtt, kora reggel, borsodi nyertes pályázók várták a képviselőket. A gazdálkodók kifogásolták, hogy bűnözőknek, oligarcháknak állítják be őket. Pécsi József kesznyéteni gazda az MTI-nek elmondta, hogy a mostani pályázaton 9,5 hektáros terület művelésére kapott jogot. Emellett van még 130 hektár legelője és 24 hektár szántója, és száz szarvasmarhát tart. Az újabb, most megszerzett területre azért volt szüksége, hogy az állatok takarmányozása biztosított legyen.

Egy gazdálkodó közvetlenül Gőgös Zoltánhoz fordult, és kérdőre vonta, mit csináltak a kormányzásuk alatti nyolc évben. Szemére hányták a volt államtitkárnak azt is, hogy többen pályáztak a szocialista kormányzás ideje alatt, de soha nem nyertek. Hangsúlyozták, hogy ők tisztességes gazdálkodó emberek, ennek szemléltetésére meghívták a képviselőket vidéki gazdaságaikba.

A zárt ülésen, ahol jelen volt a tárca parlamenti államtitkára, Budai Gyula valamint Sebestyén Róbert, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) elnöke is, az ellenzéki és a kormánypárti képviselők betekinthettek a haszonbérleti pályázatok dokumentumaiba.

Szabó Csaba elmondta: a képviselők láthatták a pályázatok értékelését, kézbe vehették az értékelési lapokat, megismerhették a bírálat szempontjait, aminek alapján kiderült, hogy nincs a bírálat körül semmiféle titkosság. A bizottsági ülésen - tette hozzá -, bizonyságot nyert, hogy az NFA földpályázati gyakorlata rendben van, jogilag megfelelő és szakmailag alátámasztott.

Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta: fáziskésében van az ellenőrző albizottság, amikor olyan földügyeket tekint át, amelyeket már vizsgál a szaktárca, az NFA ellenőrző bizottsága és elszámoltatási kormánybiztosként vizsgálja ő is.

Eddig a parlamenti képviselők, a különböző ellenőrző szervek és fórumok egyetlen jogszerűtlen lépésre sem bukkantak, a haszonbérleti pályázatok nyertesei mindenben megfeleltek a pályázati feltételeknek.

Budai Gyula kijelentette azt is: nyilvánvalóvá vált, hogy a nyertes pályázók között nincsenek „oligarchák”, a helyben lakó családi vállalkozások, állattartó gazdák bérelhetik a kiírt területeket. Az államtitkár hozzátette: az „oligarchák” a szocialisták között vannak, akik az elmúlt nyolc évben több ezer hektár állami földet szereztek meg vagy vittek el haszonbérletbe.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)