Várhatóan további magyar szakembereket alkalmaz majd az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) budapesti Közös Szolgáltató Központja, miután bővítették a működésére szolgáló irodákat - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

A központ öt éve működik a magyar fővárosban, az iroda alkalmazottainak száma azóta közel kétszeresére nőtt. Az ott dolgozók jelentős része magyar, ezért is tartja fontosnak a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), hogy helyet biztosítson a központ bővítéséhez - mondta Fazekas Sándor a bővítés alkalmából és a szolgáltató központ fennállásának ötéves évfordulójára rendezett sajtótájékoztatón. A további szakemberek befogadására alkalmas irodaterület biztosításával már mintegy 220 ember foglalkoztatása valósulhat meg a FAO budapesti hivatalaiban - közölte.

José Graziano da Silva, a FAO főigazgatója emlékeztetett, hogy Magyarország és a FAO együttműködése 1996-ra nyúlik vissza, amikor az első FAO iroda megnyílt a magyar fővárosban. Azóta ez a kapcsolat stratégiai partneri viszonnyá fejlődött - hangsúlyozta.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba

A főigazgató arról is beszélt, hogy az öt éve a magyar fővárosban működő központ további bővítését a magyar kormány, illetve a VM tette lehetővé. A központ az elmúlt öt évben fokozatosan többszörösére növelte kapacitását és a jövőben további adminisztrációs feladatokat kap a szervezettől.
Fazekas Sándor a FAO magyarországi jelenlétét komoly politikai sikernek és diplomáciai eredménynek nevezte. "Hazánk számára kiemelten fontos a szakosított ENSZ szervek magyarországi jelenléte" - mondta, hozzátéve: Magyarország a FAO-hoz történt csatlakozást követően kedvezményezett országként értékes támogatást kapott a szervezettől, majd az unióhoz történt csatlakozás után donor országgá vált, és ilyen minőségben támogatja a FAO-t céljai elérésében.

A vidékfejlesztési miniszter az ünnepi sajtótájékoztatót megelőzően kétoldalú megbeszélést folytatott a FAO főigazgatójával, melynek során áttekintették a legnagyobb szakosított ENSZ szervezet és Magyarország együttműködésének aktuális kérdéseit, majd megtekintették a Vidékfejlesztési Minisztérium épületében kialakítás alatt álló új irodaterületet is.

(MTI, Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)