Kováts Mihályra, az amerikai függetlenségi háborúban hősi halált halt magyar származású huszár ezredesre emlékeztek pénteken szülővárosában, Karcagon.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok budapesti nagykövete ünnepi köszöntőjében arról beszélt, hogy tegnap ünnepelték az amerikai-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 90. évfordulóját, de éppen Kováts ezredes példája mutatja, hogy a két nép közötti kötelékek ennél jóval hosszabb időre nyúlnak vissza. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Kováts Mihály nevét ápoló helyi egyesület elnöke azt hangsúlyozta, hogy a karcagi katona példája a jelenkornak azt is üzeni, hogy az igazi emberi teljesítményt, akkor is, ha több száz éve történt, elismerik a későbbi generációk.

Kováts Mihály hazáját egy eszméért, a szabadság eszméjéért hagyta el. Azt tartják, amikor tudomást szerzett az amerikai függetlenségi háború kitöréséről, levelet írt Benjamin Franklinnek, a Függetlenségi Nyilatkozatot elfogadó tizenhárom észak-amerikai egyesült tartomány franciaországi követének, és felajánlotta a segítségét a harcolóknak – idézte fel a diplomata. A magyar katonaember Amerikába érve megszervezte, kiképezte és csatába vezette az első lovassági alakulatot – mondta a nagykövet. 1779. május 11-én egy lovascsapatot vezetett Dél-Karolinában, hogy visszafoglalják a britektől Charleston városát, amikor 55 évesen lelőtték – emlékeztetett halálának körülményeire, hozzátéve: amikor először hallott Kováts Mihály történetéről, azonnal kötelességének érezte, hogy részt vegyen a karcagi megemlékezésen.

A rendkívüli életutat befutó karcagi katona elismerésre méltó tettet hajtott végre. Eljutott Amerikába, és ott is helytállt. Több mint 200 évvel ezelőtt ez a tett még nagyobb teljesítménynek számított – mondta Fazekas Sándor. Kitért arra, hogy a huszár ezredes Amerikában részese volt több olyan küzdelemnek, amelynek a kimenetelét kilátástalannak ítélték meg, de a harcot mindig vállalta, a kunokra jellemző makacssággal és tetterővel.

Kováts Mihály emlékének méltó ápolására 1991-ben alakult baráti egyesület Karcagon. Akkor határozták el, hogy 1992 májusától minden esztendőben emlékünnepséget tartanak, és az egyik helyi iskolát Kováts Mihályról nevezik el. 2004-ben a Clevelandi Magyar Történelmi Társulat a legendás huszártiszt szobrát adományozta a nagykunsági városnak. A szobor, amely a Kováts Mihály nevét viselő általános iskolában kapott helyet, kicsinyített mása annak az alkotásnak, amely Magyarország washingtoni nagykövetségének kertjében áll.

(MTI; Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)