Vidékfejlesztési Minisztérium

Dr. Fazekas Sándor

vidékfejlesztési miniszter

Vezető hírek

Átadták az első kiváló minőségű sertéshús védjegyeket

Vidékfejlesztési Minisztérium, Agrárgazdaságért Felelős Államtitkárság, 2014. április 17. 16:38

Négy hazai sertéstenyésztő, illetve húsfeldolgozó gazdaság kapta meg elsőként a kiváló minőségű sertéshús védjegyet: a használatáról szóló tanúsítványt csütörtökön Derecskén adta át Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár és Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke.

Húsvétkor is fogyasszunk hazai élelmiszert

Vidékfejlesztési Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért és Agrárigazgatásért Felelős Államtitkárság, 2014. április 17. 15:57

Válasszunk szezonális magyar termékeket, készítsük húsvéti ünnepi ételeinket kiváló ízű zöldségek felhasználásával, ezzel is segítsük a magyar termelőket, védjük családunk egészségét a biztonságos, magyar termékekkel – fogalmazott Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár egy pestkörnyéki üzletláncban, ahol a magyar termékeket népszerűsítette.

Nagy sikere volt a Hungarikum pályázatnak

Vidékfejlesztési Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért és Agrárigazgatásért Felelős Államtitkárság, 2014. április 16. 15:05

Több mint 100 nyertese van a 2014. évi, nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, kutatásának, népszerűsítésének, megőrzésének és gondozásának támogatására kiírt pályázatnak.

Idén is találkozhatunk gyapjaslepke hernyókkal az erdőben

Vidékfejlesztési Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért és Agrárigazgatásért Felelős Államtitkárság, 2014. április 16. 13:11

A gyapjaslepke (Lymantria dispar) Európában, így Magyarországon is őshonos lepkefaj. Tömegszaporodására és nagy mennyiségű hernyóra 8-10 évente kell számítani. A korábbi, 2004-2006-os, rendkívüli mértékű elszaporodás után 2013-ban ismét tömegesen jelentek meg a hernyók elsősorban Veszprém, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Hajdú-Bihar, Somogy, Tolna és Jász-Nagykun-Szolnok megyében, de találkozni lehetett velük az ország számos erdőterületén.

Új feltételek az általános és mezőgazdasági csekély összegű támogatásokban

Vidékfejlesztési Minisztérium, Agrárgazdaságért Felelős Államtitkárság, 2014. április 15. 9:20

A Vidékfejlesztési Minisztérium módosította az agrár- és vidékfejlesztési állami támogatásokkal kapcsolatos egyes eljárási kérdésekről szóló kormányrendeletet, és ezzel párhuzamosan az általános illetve a mezőgazdasági csekély összegű támogatást tartalmazó tárcarendeleteket is.

Nem az NFA rendelte el a szántást Kishantoson, a gazdák jogszerűen járnak el

Vidékfejlesztési Minisztérium, Állami Földprogramért Felelős Államtitkárság, 2014. április 12. 14:21

A Nemzeti Földalapkezelőnek (NFA) nincs köze ahhoz, hogy Kishantoson a helyi gazdák megkezdték a szántást - nyilatkozta Bitay Márton szombaton az MTI-nek, és hozzátette: a gazdák jogszerűen használják az általuk elnyert földterületet.

Tízezren „barlangoltak” a nemzeti parkjainkban

Vidékfejlesztési Minisztérium, Környezetügyért Felelős Államtitkárság, 2014. április 11. 12:35

Közös kampány keretében népszerűsítette hazánk látogatható barlangjait a Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkársága és az érintett nemzetipark-igazgatóságok, a Magyar Turizmus Zrt. közreműködésével.

Megvan a győztes rajz, ami az Iskolagyümölcslé dobozokra kerül

Vidékfejlesztési Minisztérium, Agrárgazdaságért Felelős Államtitkárság, 2014. április 10. 15:44

Közel 5000 gyerekrajz érkezett a Nemzeti Iskolagyümölcs-program és legnagyobb beszállítója, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium által meghirdetett, „Dobozra fel!” rajzpályázatra. Az öttagú zsűri Czirják Aletta Zsanna, 4. osztályos tanulónak ítélte az első díjat. Jutalomban részesült továbbá a győztes osztálya, a legtöbb rajzot beküldött iskola és – a nagy érdeklődésre való tekintettel – 100 diák kapott különdíjat országszerte.

Felháborító provokáció az uniós bírósági ítélet pálinkaügyben

Vidékfejlesztési Minisztérium, 2014. április 10. 13:05

A brüsszeli bürokraták újabb felháborító provokációja az Európai Bíróság ítélete, amelyben Magyarország pálinkaügyekben elfoglalt álláspontját bírálják - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Budapesten rendkívüli sajtótájékoztatón azután, hogy az Európai Unió bírósága csütörtökön közzétett ítéletében kimondta: ellentétes az uniós joggal a házi pálinkafőzés adómentessége.