Nemzetközi konferencián értékelik a magyar és külföldi kutatók az egységes uniós közigazgatási eljárási kódex megalkotásának lehetőségét Budapesten. Az eseményen előadást tartott Boros Anita, a vagyonpolitikai államtitkár feladatait is ellátó vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkár, a konferencia egyik szakmai szervezője is.

Boros Anita kiemelte, hogy az uniós szervek számára kidolgozandó új rendelettervezet kiemelkedő jelentőségű a hazai állami működés szempontjából is, egy-egy racionalizálási javaslat bármely tagállam gazdasági fejlődését jelentősen befolyásolhatja.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Közigazgatási Kara 2017. május 25-26-án nemzetközi konferenciát szervez „Eljárási jog az Európai Unióban? – a ReNEUAL Modell Szabályok értékelése, avagy az Európai Unió közigazgatási eljárási kódexe a magyar kutatók szemszögéből” címmel. A rendezvény aktualitását az adja, hogy az Európai Parlament 2013-as, majd 2016-os állásfoglalásában egy egységes uniós eljárási rendelettervezet kidolgozását kezdeményezte.

Kép letöltéseFotó: Szilágyi Dénes/ NKE

Boros Anita előadásában hangsúlyozta: a tagállami eljárási szabályok meghatározzák az állam belső működését, külső megítélését, az ügyfelek elégedettségét, a gazdasági folyamatokat. Hiszen ha például a piacra lépés egyszerű egy gazdasági társaság számára, a piaci tevékenységét nem akadályozzák felesleges adminisztratív kötelezettségek, akkor az közvetetten hat a gazdaság fejlődésére is: nő a vállalkozói kedv és több erőforrás, idő jut az így eredményesebbé váló tényleges gazdasági tevékenységre.

Nincs ez másként az Európai Unióban sem: a hazai közigazgatási szervek, állami gazdasági társaságok működési mechanizmusait keretbe foglaló eljárási szabályok a közfeladatok ellátásának megítélését, a gazdasági növekedés lehetőségeit is befolyásolhatják. Az államtitkár kiemelte, hogy például az uniós döntéshozatalra vonatkozó határidők drasztikus lecsökkentése is a hazai folyamatok felgyorsulását eredményezheti. Az állampolgárok, gazdálkodó szervezetek mindennapi életét megkönnyítő változások szintén gazdaságformáló hatással bírhatnak. Az uniós támogatások felhasználására vonatkozó közösségi eljárási szabályok egyszerűsítésével még lendületesebben valósulhatnak meg a hazai beruházások.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; Kommunikációs Főosztály)