Magyarország teljes jogú taggá válása óta másodszor látogatott el hazánkba Johann-Dietrich Wörner, az Európai Űrügynökség (ESA) vezetője, akit Mernyei Ákos, európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár fogadott. Az alkalom tiszteletére mutatták be az első Magyar Űrkatalógust 2017. február 28-án, Budapesten.

Magyarország 2015 vége óta tagja az Európai Űrügynökségnek, a csatlakozásnak köszönhetően új lehetőségek nyíltak meg hazánk előtt az űrkutatás területén. A 22 tagállamot tömörítő, évi 5 milliárd euróból gazdálkodó, az önálló európai űrképességek fejlődését támogató nemzetközi szervezet munkájába kapcsolódva lehetővé vált a magyar űripari szereplők számára is, hogy világszínvonalon járulhassanak hozzá a világűr jobb megismeréséhez.

Kép letöltéseFotó: Hossala Tamás

A hazai űripari tevékenység bemutatására első alkalommal idén megjelenő Magyar Űrkatalógusban a szektorban tevékenykedő kis- és középvállalkozások, tudományos kutatóhelyek és egyetemek tevékenységéről tájékozódhatnak a magyar és külföldi érdeklődők. A kiadványt a Tudományos Ismeretterjesztő Társaság és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), az ESA főigazgatója magyarországi látogatásával egybekötve mutatta be a szakma képviselőinek.

Mernyei Ákos, az NFM európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára elmondta: Magyarország számára fontos, hogy ösztönözze a hazai űripari innovációt és megteremtse annak lehetőségét, hogy a hazai fejlesztéseket nemzetközileg is eredményesen alkalmazzák. A szakma megfelelő és eredményes képviseletéhez elengedhetetlen a Magyar Űrkatalógus.

Tari Fruzsina, a fejlesztési tárcán belül működő Magyar Űrkutatási Iroda (MŰI) vezetője megerősítette, hogy számos alkalommal kerestek már külföldi megrendelők magyar partnereket, a kapcsolatfelvételt, a közös projektek létrejöttét könnyíti meg az elkészült kiadvány, amely a hazai űrszektor valamennyi szereplőjét tartalmazza.

Johann-Dietrich Wörner, az ESA főigazgatója előadásában kiemelte, hogy Magyarország a csatlakozást követően nagy lendülettel kezdte meg munkáját. A Magyar Űrkatalógus a szorosabb együttműködés egyik fontos eleme lehet, hiszen napi feladataik közé tartozik a magyar szakmai szereplők bevonása az ESA programjaiba, amihez az átfogó kiadvány kiváló segítséget nyújthat.

Kép letöltéseFotó: Hossala Tamás

Az űrkatalógust elérhetővé teszik a magyar külképviseletek, a Tudományos Ismeretterjesztő Társaság, a MŰI, az ESA különböző szakterületei és minden tagállama, valamint az ENSZ Világűrbizottság 84 tagállama számára. Emellett, a kétoldalú nemzetközi kapcsolatok ápolása és élénkítése érdekében Argentína, az Egyesült Államok, India, Japán, Oroszország és Ukrajna számára is hozzáférhető lesz a dokumentum.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; Kommunikációs Főosztály)