A tagállamok szakminisztériumainak vezetői – köztük magyar részről Mernyei Ákos Péter, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára - Vallettai Nyilatkozatban köteleződtek el a közlekedésbiztonsági mutatók javítása érdekében tett erőfeszítések fokozása mellett 2017. március 29-én, a máltai fővárosban.

A Nyilatkozat kimondja, hogy uniós szinten is változatlanul súlyos társadalmi probléma a közlekedési balesetben elhunytak és a súlyosan sérültek magas száma, ami elfogadhatatlan emberi szenvedést és gazdasági károkat okoz. A dokumentum megállapítja, hogy a 2010-ben jóváhagyott, a halálesetek számának megfelezésére irányuló törekvés elérésében a bíztató kezdetek után valamelyes megtorpanás mutatható ki. A tagállamok ezért hitet tesznek az erőfeszítések fokozása mellett, és újabb célkitűzést rögzítenek, amelynek értelmében a súlyos sérültek száma 2020 és 2030 között a kiinduló érték felére csökkentendő az Európai Unióban.

A tagállamok egyebek mellett vállalják, hogy az érintett ágazati szereplőkkel közösen megvizsgálják a sebességkorlátozási övezetek kiterjesztésének lehetőségét is. Így a jelenleginél több magas kockázatú területen lehetne érvényben legfeljebb 30 km/órás megengedett sebesség, különösen ott, ahol emberek dolgoznak, kerékpároznak, vagy ahol gyerekek játszanak.

A dokumentum szerint a tagállamok támogatják az összekapcsolt és autonóm járművek rendszerének a kiépítését, minisztereik felkérik az ágazat ipari szereplőit, hogy támogassák az azokban rejlő közúti közlekedésbiztonsági lehetőségek feltárását.

Mernyei Ákos Péter helyettes államtitkár e témához fűzött hozzászólásában jelezte: Magyarország rendkívül fontosnak tartja a közlekedés biztonságát és folyamatosan dolgozik annak megerősítésén, egyúttal a 21. század újraiparosítási stratégiájának legfontosabb eszközeként tekint a digitalizálásra. Az önvezető járművek tesztelésére szolgáló zalaegerszegi pálya idén megkezdődő megépítését nagy érdeklődés övezi az egész régióban és Európában is. A kormány célja, hogy 2018-ra egy világszínvonalú 5G fejlesztési tesztkörnyezetnek biztosítson otthont, és így Magyarország a kontinensen az elsők között vezethesse be az 5G szolgáltatást.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztály)