A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban működő közlekedési hatóság június végétől célzott ellenőrzésekkel szűri ki a szabályszegő taxisokat a főváros turisták által leginkább látogatott helyszínein. A jogszerűtlenül, engedély nélkül nyújtott szolgáltatás szankciója a rendszám azonnali bevonása lehet, ahogy arra a gyakorlatban is volt már példa.

A részben önállóan, részben az adóhatósággal, a rendőrséggel és a BKK-val közösen végzett fokozott ellenőrzések kiemelt célja, hogy kiszűrjék azokat a taxisokat, akik a szabályokat nem tartják be, így például nem rendelkeznek engedéllyel. A hatóság szakemberei ún. próbavásárlásokkal is igyekeznek kideríteni, hogy az adott szolgáltató megtéveszti-e az utasokat. A közlekedés biztonsága érdekében vizsgálják a járművek műszaki megfelelőségét is.

Jogsértés megállapítása esetén számos különböző szankció alkalmazható a helyszíni bírságolástól a taxis engedély visszavonásának kezdeményezéséig, a jármű hatósági jelzésének bevonásáig.

Elsősorban a turisták körében népszerű fővárosi helyszíneken egyszerre több ellenőri egység végzi a munkáját. Június utolsó napjaitól a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, a főpályaudvarok környékén és a belváros számos frekventált pontján lehet ellenőrzésekre számítani. A fokozott ellenőrzés legalább két hónapig, augusztus végéig tart.

A hatóságok közös, próbavásárlásos ellenőrzést végeztek 2017. június 28-29-én, szerdáról csütörtökre virradó éjszaka. Egy esetben a taxis engedély Budapest területére nem volt érvényes, ezért a rendszámot és forgalmi engedélyt is elvették. Az eddigi ellenőrzéseken egyebek mellett a járművezetői képesítés hiánya és a nyugtaadási kötelezettség elmulasztása miatt bírságoltak a hatóságok munkatársai.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; Kommunikációs Főosztály)